Ziek wat nu?

Ziek

In Malta heb je een ander zorg systeem als in Nederland. Je hebt ook huisartsen (meestal vind je die bij de aphotheek), je hebt hier health centers, je hebt het public Hospital (Materdei) en je hebt private Hospitals (zoals St James).

  • Alarm nummer: 112
  • Covid help line: 111 
  • 111 werkt alleen voor mensen met een Maltees nummer. Voor mensen met een NL nummer: +356 21324086 
  • Primary HealthCare Client Support: 21231231 / 21222444 

Apotheken

Apotheken hanteren over het algemeen de normale werkuren. Alle aphotheken hebben spreekueren van huisartsen en consultenten. Consulenten en artsen zijn de enigen die recepten mogen uitschrijven in Malta, en vrij verkrijgbare medicijnen zijn vaak duurder dan receptplichtige medicijnen. In elk dorp boven de eilanden is er minstens één apotheek.

In het weeknd zijn er meerdere apotheken open, zie het overzicht in het onderstaande schema

Huisartsen

De meeste huisartsen werken in gezondheidscentra en zijn het hele jaar door het eerste aanspreekpunt voor patiënten, vaak ook 's nachts. Burgers zijn niet verplicht zich te registreren bij een arts in het Maltese systeem, aangezien de dienstdoende arts van het gezondheidscentrum hen zal behandelen wanneer ze op bezoek komen. Voor expats die gebruik willen maken van de staatsgeneeskundige zorg, moet u ervoor zorgen dat uw arts deel uitmaakt van de staatsregeling. Als u wordt behandeld door iemand die niet de bekostigde arts is, moet u de kosten betalen die dit met zich meebrengt.

Huisartsen behandelen acute en chronische ziekten, verwijzen waar nodig door en schrijven medicijnen voor. Daarnaast bieden ze gezondheidsvoorlichting en preventieve zorg aan patiënten. U hoeft zelden een afspraak te maken omdat het systeem werkt op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Huisbezoeken worden ook aangeboden door artsen, maar deze zijn alleen beschikbaar na 20.00 uur en alleen voor dringende gevallen. De Malta Memorial District Nursing Association biedt ook verloskundige zorg en gemeenschapszorg. 

Denk er ook aan! Wie op Malta word je contact persoon in geval van nood?

Iemand op Malta moet wat gegevens van je hebben, zoals de gegevens van je zorg/reai verzekering en van een contact persoon in Nederland. Zorg dat je een briefje met de naam en het telefoon nummer van deze persoon in je telefoon staat onder ICE (In Case of Emercency) en op een briefje in je portomonee en je tas (of het hoesje van je telefoon)

Indien je alleen naar Malta komt en je wilt toch zekerheid hebben, dan kunnen wij altijd deze gegevens bij ons hebben. Contacteer daarvoor Tim: +356--99039805

Tandartsen

Spoedeisende tandheelkundige behandelingen zijn gratis als u naar openbare ziekenhuizen of Maltese gezondheidscentra gaat, maar dit is niet algemeen beschikbaar. De meeste tandartsen hebben hun eigen praktijk, maar houd er rekening mee dat dit als privézorg zou gelden en dus niet kan worden terugbetaald met een EHIC.

TIP: In het St James ziekenhuis zit ook een hele goede tandarts

Ziekenhuizen.

Heb je een ambulance nodig bel: 112

Mater Dei Hospital

De medische zorg is goed op Malta, de bijzorg is slecht. Vooral in materdei. Probeer daarom altijd eerst naar een prive ziekenhuis te gaan. 

Klik hier voor de website van het Mater Dei Ziekenhuis

Saint James Hospital

Alle Nederlanders die op Malta via hun werk een prive zorg verzekering hebben (Atlas) en alle Nederlanders met een reisverzekering kunnen 'gratis' gebruik maken van St James ziekenhuis (private hospital) Je betaald de rekening voor een dag behandeling of eerste hulp wel eerst zelf en vraagt het later terug. Dit is NIET duur, meestal rond de 40 euro, maximaal wat ik ooit betaald heb is 111 euro. Indien je moet worden opgenomen doet het ziekenhuis zelf een verzoek bij Atlas en voor menden met een reisverzekering is 1 belletje met de alarmcentrale in NL genoeg.

Klik hier voor de website van St James ziekenhuis

Gozo General Hospital

​Gozo General Hospital voorziet in de gezondheidsbehoeften van de inwoners en bezoekers van het eiland Gozo. Het ziekenhuis wordt geleid door een medisch beheerder, die de algehele verantwoordelijkheid voor de instelling heeft. Hij wordt bijgestaan ​​door een lekenbeheerder die verantwoordelijk is voor administratieve en ondersteunende diensten, evenals een Manager Nursing Services, die verantwoordelijk is voor verpleging en aanverwante diensten.

Klik hier voor de website van het Gozo ziekenhuis

Maltese gezondheidszorg voor buitenlanders

Expats die naar het land verhuizen, moeten, net als Maltese staatsburgers, premies voor de volksverzekeringen betalen aan het socialezekerheidsfonds. Dit komt neer op ongeveer 10% van het brutoloon van de werknemers, wat ook geldt voor zzp'ers. EU-burgers die op bezoek komen, komen in aanmerking voor het gebruik van de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) en krijgen gratis medische hulp van openbare ziekenhuizen en klinieken. De EHIC-kaart biedt dekking voor noodzakelijke en spoedeisende behandelingen, maar is bedoeld als aanvulling op de ziektekostenverzekering, niet als vervanging. Het biedt geen dekking voor reiskosten voor ernstige aandoeningen, verwondingen of zelfs overlijden. Het wordt aanbevolen dat u volledig begrijpt wat er in uw polis is inbegrepen, en vergeet niet uw EHIC-kaart mee te nemen als aanvulling op uw verzekering. Dankzij de bilaterale overeenkomst die het VK en Australië met de natie hebben, kunnen inwoners van deze landen gratis medische zorg en ziekenhuiszorg krijgen voor een verblijf van maximaal een maand.Voor expats die langer dan drie maanden zullen verblijven, kan gratis gezondheidszorg worden verleend door staatsziekenhuizen en klinieken, zolang ze het E121-formulier hebben. Dit formulier moet je uit je thuisland halen. Zodra u dit formulier heeft, wordt het geregistreerd bij de Maltese Health Department Entitlement Unit, die u een Certificate of Entitlement zal afgeven.Burgers van buiten de EU moeten een verzekering afsluiten die behandelingen in het buitenland dekt, en ervoor zorgen dat deze ook medische evacuaties dekt, zoals sommige polissen dat niet doen.