Gezondheidszorg in Malta

Waar kan je heen als je ziek bent?

In Malta heb je een ander zorg systeem als in Nederland. Het is goed je even in te lezen waar je heem kan als je ziek bent, voordat je ziek bent. Wij raden aan deze pagina te boekmarken. 

Je bent hier een buitenlander, dus zorg er voor dat je weet hoe je bent verzekert. Ziekenhuizen vragen een borg als je daar terecht komt. Zorg ervoor dat ook iemand anders op Malta deze gevens heeft zodat je snel kan worden geholpen. Onderaan deze pagina lees je hier alles over.

Waar ga je heen als je in Nederland naar de huisarts gaat?

Als toerist of stageloper, heb je geen vaste huisarts hier. Wij raden aan om naar de eerste hulp van het St James ziekenhuis te gaan. Ookal is het iets kleins. Huisartsen op Malta schrijven om alles een antibiotica kuur voor. In het St James ziekenhuis onderzoeken ze je en schrijven ze voor wat nodig is. 

Het is hier normaal dat ze buitenlanders op de eerste hulp krijgen, je moet dit wel zelf betalen en later van je zorg of reis verzekering terug vragen. Een bezoekje aan de eerste hulp kost tussen de 30 en 50 euro. Een stuk goedkoper als de zorg in Nederland. 

Ga niet naar het openbare zikenhuis Mater Dei als het niet noodzakelijk is. De wachttijden zijn daar lang, erg lang. In het St James ziekenhuis word je snel geholpen. 

Mocht je wel naar de huisarts willen, dan zijn deze makkelijk te vinden. Elke Aphotheek heeft spreekuren voor huisartsen. Het schema is te vinden in de Aphotheek zelf. Je kan ook naar de Health centers gaan op Malta, maar ook hier zijn de wachttijden erg lang. Het voordeel van de Health centers is dat ze gratis zijn.

Handinge links

Alle apotheken op Malta

Denk er ook aan! Wie op Malta word je contact persoon in geval van nood?

Iemand op Malta moet wat gegevens van je hebben, zoals de gegevens van je zorg/reai verzekering en van een contact persoon in Nederland. Zorg dat je een briefje met de naam en het telefoon nummer van deze persoon in je telefoon staat onder ICE (In Case of Emercency) en op een briefje in je portomonee en je tas (of het hoesje van je telefoon)

Ziekenhuizen.

Heb je een ambulance nodig bel: 112

Saint James Hospital

Alle Nederlanders die op Malta via hun werk een prive zorg verzekering hebben (Atlas) en alle Nederlanders met een reisverzekering kunnen 'gratis' gebruik maken van St James ziekenhuis (private hospital) Je betaald de rekening voor een dag behandeling of eerste hulp wel eerst zelf en vraagt het later terug. Dit is NIET duur, meestal rond de 40 euro, maximaal wat ik ooit betaald heb is 111 euro. Indien je moet worden opgenomen doet het ziekenhuis zelf een verzoek bij Atlas en voor menden met een reisverzekering is 1 belletje met de alarmcentrale in NL genoeg.

Klik hier voor de website van St James ziekenhuis

Mater Dei Hospital

De medische zorg is goed op Malta, de bijzorg is slecht. Vooral in materdei. Probeer daarom altijd eerst naar een prive ziekenhuis te gaan. 

Klik hier voor de website van het Mater Dei Ziekenhuis

Gozo General Hospital

​Gozo General Hospital voorziet in de gezondheidsbehoeften van de inwoners en bezoekers van het eiland Gozo. Het ziekenhuis wordt geleid door een medisch beheerder, die de algehele verantwoordelijkheid voor de instelling heeft. Hij wordt bijgestaan ​​door een lekenbeheerder die verantwoordelijk is voor administratieve en ondersteunende diensten, evenals een Manager Nursing Services, die verantwoordelijk is voor verpleging en aanverwante diensten.

Klik hier voor de website van het Gozo ziekenhuis

Huisartsen

De meeste huisartsen werken in gezondheidscentra en zijn het hele jaar door het eerste aanspreekpunt voor patiënten, vaak ook 's nachts. Burgers zijn niet verplicht zich te registreren bij een arts in het Maltese systeem, aangezien de dienstdoende arts van het gezondheidscentrum hen zal behandelen wanneer ze op bezoek komen. Voor expats die gebruik willen maken van de staatsgeneeskundige zorg, moet u ervoor zorgen dat uw arts deel uitmaakt van de staatsregeling. Als u wordt behandeld door iemand die niet de bekostigde arts is, moet u de kosten betalen die dit met zich meebrengt.

Huisartsen behandelen acute en chronische ziekten, verwijzen waar nodig door en schrijven medicijnen voor. Daarnaast bieden ze gezondheidsvoorlichting en preventieve zorg aan patiënten. U hoeft zelden een afspraak te maken omdat het systeem werkt op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Huisbezoeken worden ook aangeboden door artsen, maar deze zijn alleen beschikbaar na 20.00 uur en alleen voor dringende gevallen. De Malta Memorial District Nursing Association biedt ook verloskundige zorg en gemeenschapszorg. 

Bij de huisartsen haal je je ziektebriefje.

Voor je werk en vaak ook je stage moet je een ziekte briefje bij de huisarts halen als je zien bent. Vaak word er ook naar gevraagd als je maar 1 dag ziek bent. Deze kan je bij elke huisarts en bij de health centers ophalen. Meestal kost een bezoek je aan de arts tussen de 10 en 15 euro. De Health centers zijn gratis. 

Het achterste bald lever je in bij je werk, op het achterste blad kunnen ze niet lezen wat je mankeerd. Daar vragen de meeste werkgevers meestel wel om. Maar ze hebben geen recht om dit te weten.

Het voorste bald is voor de social services. Wanneer je langdurig ziek bent kan je via het voorste blad een uitkering aanvragen. Verwacht geen vetpot, je krijgt op Malta €14.70 per dag

Voorblad ziektebriefje
Voorblad ziektebriefje
Tweede blad
Tweede blad

Soa testen

Ja ook deze moeten af en toe worden gedaan!

Plaats:

De GU-kliniek bevindt zich op de tweede verdieping van de polikliniek Mater Dei Hospital
  • Postadres: GU Clinic, Mater Dei Hospital, Triq id-Donaturi tad-Demm, Msida MSD 2090, MALTA
  • Telefoon: Clinic Direct Line: +356 25457494 
  • Voor afspraak: +356 25457491
  • e-mail: guclinic@gov.mt
  • Openingstijden: ma - vr; 07.00 uur tot 16.00 uur

Diensten:

  • Diagnose en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Counseling en testen op HIV
  • Andere genitale aandoeningen die niet noodzakelijkerwijs seksueel verworven zijn

Apotheken

Apotheken hanteren over het algemeen de normale werkuren. Alle aphotheken hebben spreekueren van huisartsen en consultenten. Consulenten en artsen zijn de enigen die recepten mogen uitschrijven in Malta, en vrij verkrijgbare medicijnen zijn vaak duurder dan receptplichtige medicijnen. In elk dorp boven de eilanden is er minstens één apotheek.

In het weeknd zijn er meerdere apotheken open, zie het overzicht in het onderstaande schema

Op Malta is anticonceptie niet echt een gespreks onderwerp. We hebben meermaals gehoord dat de Pil moeilijk te krijgen is, indien het mogelijk is raden wij aan om een voorraad uit Nederland mee te nemen. 

NedMalta probeerd ook altijd de morning afterpil op voorraad te hebben, indien je die nodig hebt neem conatct op met Tim +356-99039805

Tandartsen

Spoedeisende tandheelkundige behandelingen zijn gratis als u naar openbare ziekenhuizen of Maltese gezondheidscentra gaat, maar dit is niet algemeen beschikbaar. De meeste tandartsen hebben hun eigen praktijk, maar houd er rekening mee dat dit als privézorg zou gelden en dus niet kan worden terugbetaald met een EHIC.

TIP: In het St James ziekenhuis zit ook een hele goede tandarts

Maltese gezondheidszorg voor buitenlanders

Expats die naar het land verhuizen, moeten, net als Maltese staatsburgers, premies voor de volksverzekeringen betalen aan het socialezekerheidsfonds. Dit komt neer op ongeveer 10% van het brutoloon van de werknemers, wat ook geldt voor zzp'ers. EU-burgers die op bezoek komen, komen in aanmerking voor het gebruik van de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) en krijgen gratis medische hulp van openbare ziekenhuizen en klinieken. De EHIC-kaart biedt dekking voor noodzakelijke en spoedeisende behandelingen, maar is bedoeld als aanvulling op de ziektekostenverzekering, niet als vervanging. Het biedt geen dekking voor reiskosten voor ernstige aandoeningen, verwondingen of zelfs overlijden. Het wordt aanbevolen dat u volledig begrijpt wat er in uw polis is inbegrepen, en vergeet niet uw EHIC-kaart mee te nemen als aanvulling op uw verzekering. Dankzij de bilaterale overeenkomst die het VK en Australië met de natie hebben, kunnen inwoners van deze landen gratis medische zorg en ziekenhuiszorg krijgen voor een verblijf van maximaal een maand.Voor expats die langer dan drie maanden zullen verblijven, kan gratis gezondheidszorg worden verleend door staatsziekenhuizen en klinieken, zolang ze het E121-formulier hebben. Dit formulier moet je uit je thuisland halen. Zodra u dit formulier heeft, wordt het geregistreerd bij de Maltese Health Department Entitlement Unit, die u een Certificate of Entitlement zal afgeven.Burgers van buiten de EU moeten een verzekering afsluiten die behandelingen in het buitenland dekt, en ervoor zorgen dat deze ook medische evacuaties dekt, zoals sommige polissen dat niet doen.