Malta, wat kan je verwachten?

Met een totale landoppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is Malta één van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino. De meer dan een miljoen toeristen op jaarbasis zorgen voor ongeveer een derde van de totale inkomsten van het land. Het toerisme is daarmee veruit de belangrijkste bron van inkomsten van Malta. De toeristen komen vooral in de zomermaanden naar Malta met als belangrijkste doel een zonvakantie te vieren op de eilanden. Je merkt dat op het eiland Malta er vooral sprake is van het echte massatoerisme. Op Gozo is het allemaal wat rustiger en gemoedelijker, wat ook een ander publiek met zich meebrengt. Naar Gozo komen vooral toeristen die op zoek zijn naar rust, cultuur en natuur. De wijze waarop men op Gozo in de loop der jaren omgegaan is met de ruimtelijke ordening heeft gezorgd voor een eiland dat meer in balans lijkt te zijn.

Valetta
Valetta

Malta ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil. De zomertijd en wintertijd lopen in Malta gelijk met die in Nederland. 

Malta is in de EU

Malta zit in de EU en ze betalen gewoon met de euro, geen problemen hier maar zet wel de functie aan zodat je in het buitenlandkan pinnen!

Een paspoort is niet verplicht, wel een geldige identiteitkaart. Kinderen dienen hun eigen identiteitskaart bij zich te hebben. Een aantekening in het paspoort van de ouders volstaat niet.

De vluchttijd vanuit Amsterdam, Brussel of net over de grens gelegen Duitse luchthaven naar Malta duurt ongeveer twee en een half tot drie uur.

Het is in Malta gebruikelijk om een fooi te geven, 5 tot 10% is normaal. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Voor de meeste dingen waar je tijdens een reis naar Malta mee te maken krijgt geldt dat de prijzen in Malta over het algemeen iets gunstiger liggen dan in Nederland en België.

Reisseizoen & klimaat

Malta heeft een mediterraan klimaat met warme zomers met erg weinig neerslag. De winters zijn er aangenaam en maar zelden echt koud. Het kwik komt hier zelden tot nooit onder het vriespunt. In de hoogzomermaanden kan alleen de opstekende sirocco wind voor wat verkoeling zorgen en zal de temperatuur zelfs in de nacht niet onder de 25 graden Celsius zakken. De altijd aanwezige zeewind op Malta zorgt ervoor dat de regenbuien die er zijn, meestal snel worden overgeblazen. De actieve vakantieganger kan de eilanden het beste in het voor of najaar bezoeken, voor de mensen die op zoek zijn naar zon, zee en strand zijn de hoogzomermaanden de ideale reistijd.
Op het klimaat van Malta lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Malta en een aantal bestemmingen binnen Malta en Gozo.
Op de Malta zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Malta. 

Ookal lijkt het in de winter warm, neem warme kleding mee for in huis. In huis heb je meestal geen verwarming

Uitschieters naar 40 graden kan je verwachten
Uitschieters naar 40 graden kan je verwachten

De zonkracht op Malta is een stuk sterker dan in Nederland. In de maanden mei, juni, juli en augustus kan de UV-index tot 9 stijgen. Echter ook de maanden april, september en oktober kan de zon nog gevaarlijk sterk zijn. Smeren met een minimale beschermingsfactor 15-20 is het advies. 

Links rijden!

We zijn gewend om aan de rechterkant van de weg te rijden, maar dit geldt niet overal wereld. Zo zijn er maar liefst 76 landen waar aan de linkerkant van de weg gereden wordt. Wanneer je op vakantie bent in zo'n land kan dit best gevaarlijk zijn indien de chauffeur hier geen ervaring mee heeft. 

Toch is mij dit makkelijk bevallen als ik had verwacht! Het verkeer op Malta is wel een echte chaos! Verkeersregels houden ze zich niet aan en zelfs de kleinste rit doen ze met de auto. Daardoor kunnen er zelfs op dit kleine eiland vele opstoppingen onstaan

Alarm lampen worden hier niet gebruikt voor noodgevallen, nee joh gewoon om overal te kunnen parkeren!

Stroom

Hou er rekening mee dat de stroom nogal eens uitvalt! Gemiddeld toch 15 keer per jaar. Het is dus zeker goed om kaarsen en een volle powerbank te hebben.

We hebben hier op Malta andere stekkers als in Nederland. Je hebt dus omvormers nodig. Gelukkig zijn deze ongeveer €2.- en vrijwel in elke toeristen shop te krijgen.

Je hebt hier meerdere stoppenkasten in huis, vaak tot 3! Mocht je stroom uitvallen moet je ze alle drie nakijken. Vraag je huurbaas in het begin hierom, zodat je weet waar ze zitten.

Vergeet je stopcontact niet aan te zetten.!
Vergeet je stopcontact niet aan te zetten.!

Belangrijkste! Je kan je stopcontact aan en uit zetten! Vergeet hem dus niet uit te zetten of je telefoon is alsnog leeg! Is mij je vaak overkomen

Openings tijden van de winkels

Even aan wennen aan die middagsluiten en dat ze vaak zatermiddag ook dicht zijn!

De openingstijden van winkels op Malta zijn verschillend per plaats, branche en seizoen. 

Normale openingstijden van winkels liggen zo rond 09:00 tot 13:00 uur en van 16:00 uur tot 19:00 uur. In toeristische plaatsen zijn winkels, zeker in het zomerseizoen, vaak aanzienlijk langer open. Ook geldt er dan zelden een middagsluiting.

Het hoogseizoen op Malta duurt van juni tot en met september. De maanden mei en oktober zijn overgangsmaanden naar het laagseizoen.

Drinkwater

Water op het dak.

Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Het leidingwater in Malta is geschikt voor menselijke consumptie. De smaak wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren. Het water word namelijk in grote tonnen op het dak opgeslagen. Dit word elke dag warm en koud en tegen de insekten word er vaak cloor bij gedaan.

Flessen mineraalwater zijn in dat geval een uitstekend alternatief.

Ik bestel deze altijd bij maltasupermarket.com, gewoon eens in de maand en dan word het nog in huis gezet ook!

Water uit de kraan is niet betrouwbaar, je zult dagen hebben dat je geen water hebt.

Ondergelopen straten.
Ondergelopen straten.

Met een storm niet bij de kust komen, tenzij je vissen wilt rapen. 

When it rains, it pours

We hebben dan wel 300 dagen met zon en maar heel weinig bewolkte dagen. De dagen dat het regent zijn nog minder.

Maar als het dan gaat regenen, dan moet je opletten. Aangezien Malta alleen maar rots is stroomt het water dus via de straten naar het laagste punt. Dit betekend dat op sommige plekken niet gelopen kan worden, je spoelt gewoon weg. Niet alleen personen maar ook auto's en soms bussen!

Auto's spoelen weg.
Auto's spoelen weg.

Bij de eerste regen na de zomer, even opletten want dan spoelen de straten schoon. Dus alle olie en benzine maken het één grote glijbaan!

Is het guur weer buiten? Bestel eten via WOLT.

WOLT, gemakkelijk eten bestellen op elke lokatie! Klik hier en gebruik de promocode voor 12 euro(3 keer 4 euro) credit. Of gebruik de promo code: NEDMALTA

Uit eten en drinken is vrij goedkoop

Buiten de toeristische gebieden kost een maaltijd in een middenklasse restaurant ongeveer € 40 voor twee.

Een lokaal biertje (Cisk) drink je voor ongeveer €2.

Een mixdrankje drink je voor ongeveer €2.-. In sommige plakken is sterke drank goedkoper als bier. 

Een luxe koffie voor € 3.

Een bioscoopkaartje voor €7.

Het lokale bier
Het lokale bier

Op Malta is er altijd wat te doen! 

Er is genoeg te doen op Malta, dus de kalender staat behoorlijk vol. Gelukkig kan je zoeken in de event kalender.

  • NedMalta - voor evenementen die we zelf organiseren
  • Once - voor evenementen die maar eens per jaar plaats vinden
  • Stage start - Evenementen ter kennis making van de mensen die nieuw zijn op Malta (meer info hier)
  • Visit - Leuk om te doen met familly en visite

Vrijwel alle toegansbewijzen moet je betalen met een creditcard, mocht je deze niet hebben kunnen we je als NedMalta helpen. Neem even contact op met Tim +356 9903 9805 evoor meer informatie en hulp!