Een eeuwenoud paradijs! Een gids voor Mdina, de stille stad van Malta en de omliggende dorpen

10/05/2023

De middeleeuwse stad Mdina is een betoverende bezienswaardigheid, of je nu overdag de paleizen en pittoreske steegjes bezoekt of 's nachts ontdekt waarom het bekend staat als de Stille Stad.

Mdina is ook Kingslanding in GOT
Mdina is ook Kingslanding in GOT

De prachtige, ommuurde stad Mdina stamt uit de Romeinse tijd, maar heeft in het verleden een andere naam gehad. Het stond bekend als Melita, afkomstig van de Punisch-Romeinse stad Melite, en was eeuwenlang de hoofdstad van Malta. Aan het begin van de Arabische overheersing in 870 na Christus kreeg Mdina de naam die we nu kennen, afgeleid van het Arabische woord medina, dat stad betekent. In deze periode kreeg de stad haar dikke, beschermende muren om haar te beschermen tegen indringers.

Maar dat was nog maar het begin van het meeslepende verhaal van de stad. Na een kort beleg in 1091 viel Mdina in handen van Roger I van Sicilië. In 1530 schonk Keizer Karel V de Maltese eilanden aan de Ridders van de Orde van Sint Jan, die in 1522 Rhodos hadden verloren aan de Ottomanen. De ridders vestigden zich in Vittoriosa, een van de Drie Steden in de zuidoostelijke regio van Malta, en maakten er hun administratieve centrum van. Als gevolg hiervan volgden veel inwoners van Mdina (meestal adellijke families) hun voorbeeld en verhuisden later naar Valletta, dat de nieuwe hoofdstad zou worden.

Door een trieste speling van het lot werden verschillende majestueuze gebouwen van Mdina, waaronder de kathedraal, beschadigd of verwoest in 1693, toen een zware aardbeving over de eilanden raasde. Er kwam een nieuwe kathedraal voor in de plaats, in barokke stijl, ontworpen door de beroemde Maltese architect Lorenzo Gafà. Het was deze nieuwe kathedraal die de bouwstijl van de rest van de herbouwde stad inspireerde.

Mdina bleef bloeien tijdens het bewind van grootmeester Manoel de Vilhena tussen 1723 en 1728. Beschadigde vestingwerken werden verbouwd en gerepareerd en er werden nieuwe, grootse gebouwen en paleizen gebouwd. Hiertoe behoren het Vilhena Paleis, waar tegenwoordig het Nationaal Natuurhistorisch Museum is gevestigd en dat zeker op je lijstje met te bezoeken plaatsen moet staan tijdens je rondreis door de stad, en de Banca Giuratale, of het stadspaleis, samen met het charmante Mesquita Plein, dat beroemd is geworden als opnamelocatie voor de populaire Amerikaanse televisieserie 'Game of Thrones'.

Roma villa, rabat
Roma villa, rabat

Net buiten de stadsmuren verbinden de serene Howard Gardens, vernoemd naar de eerste minister-president van Malta, Joseph Howard, de stad met het buurland, de historische stad Rabat, die zelf ook een aantal bezienswaardigheden heeft, waaronder oude catacomben, de Domvs Romana, imposante kerken en pleinen, evenals een aantal opmerkelijke eetgelegenheden en winkels.

Als je zin hebt in een tocht door het schilderachtige platteland rond Mdina en Rabat, kun je de trein zonder rails nemen die vertrekt vanaf een eindpunt naast de Domvs Romana, terwijl de ruige Dingli kliffen verder richting de kust en het bosrijke gebied van Buskett Gardens zeker een bezoek waard zijn voor natuurliefhebbers.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...