Buitenlander in Malta? Mogelijk betaal je DUBBEL voor water en elektra

07/13/2023

Het beruchte "buitenlandertarief" voor nutsvoorzieningen, zoals het vaak (ten onrechte) wordt genoemd, is misschien wel één van de grootste ergernissen van degenen huren in Malta.

En vervelend is het ook, een het je duizenden euro's per jaar kan kosten, zonder goede reden. Volgens een schatting van de Times of Malta betalen zo'n 5.000 expats in Malta bijna het dubbele voor water en elektriciteit dan zou moeten.

Even wat basis informatie

Laten we, om het probleem te begrijpen en op te lossen, eerst kijken naar hoe en waarom het in de eerste plaats bestaat.

Over het algemeen zijn er drie verschillende elektriciteits- en watertarieven in Malta:

  • Het "residential " tarief – het goedkoopste van alle drie;
  • Het "domestic " tarief – aanzienlijk duurder;
  • Het tarief "non-residential" - nog duurder.

Laten we voorlopig het non-residential tarief negeren, want dat is het tarief dat van toepassing is op bedrijven, en kijken naar het verschil tussen de residential en domestic tarieven.

Residential Tariff

Dit is het "hoofdtarief" en het goedkoopste van alle drie. Het is bedoeld voor de meeste huishoudens. Met name huizen en appartementen die de hoofdwoning zijn van de bewoners.

Dit betekent dat als je een huis voor uzelf zou kopen en je zich aanmeldt voor nutsvoorzieningen, dit het tarief is dat je zou betalen. In een ideale wereld, tenminste.

Domestic Tariff

Het domestic tarief is beduidend hoger dan het residential tarief en lijkt vooral bedoeld voor tweede woningen. De ongelukkige realiteit is echter dat een zeer groot aantal expats precies dit tarief betaalt.

Om het beter te begrijpen, als iemand (je huisbaas) meer dan één appartement of huis heeft, dan zal de tweede het duurdere tarief in rekening worden gebracht, tenzij zij ARMS - het bedrijf dat zich bezighoudt met nutsvoorzieningen - informeert dat iemand in hun tweede appartement woont .

En zelfs het informeren van ARMS is niet voldoende als de persoon meer dan twee woningen op zijn naam heeft staan, aangezien het woontarief maar voor twee woningen kan worden toegepast.

Hoe en waarom huurders worden uitgemolken.

Het is nu (hopelijk) duidelijk waar het probleem vandaan komt, maar waarom bestaat het in de eerste plaats?

Om verschillende redenen eigenlijk:

  1. Verschillende verhuurders laten helaas na om ARMS te informeren dat hun "tweede woning" is verhuurd en nu bezet is. Dat is vaak om de simpele reden dat ze geen belasting betalen over hun huurinkomsten en daarom niet willen dat iemand weet van het bestaan ​​van hun huurders.
  2. Verhuurders laten ook vaak na om de nutsvoorzieningen over te zetten naar de naam van hun huurder (de aanbevolen procedure), zowel om de bovengenoemde redenen, maar ook uit angst voor een hoop papierwerk als de huurder vertrekt. Dit geldt vooral voor kortere verhuur, en is natuurlijk volkomen terecht.

Als gevolg hiervan blijven duizenden expats en locals zitten met de hoge tarieven en geven ze duizenden euro's extra per jaar uit (letterlijk!), terwijl velen van hen het niet eens weten!

En dit geldt zowel voor de lokale bevolking als voor buitenlanders - met het enige verschil dat de laatsten misschien minder geïnformeerd zijn en minder "zin" hebben om dingen uit te zoeken.

Maar het word nog erger!

Terwijl het domestic  tarief "slechts" ongeveer 30% hoger is dan het residential tarief, wordt het in sommige gevallen aanzienlijk slechter.

In Malta zijn de elektriciteits- en watertarieven ook afhankelijk van het aantal mensen dat volgens opgave in een huishouden woont, met aanzienlijke tariefverlagingen als er meer dan 1 persoon in een huis of appartement woont.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een gezin van vier personen bent en in een woning woont die onder het domestic  tarief valt, je 81,9% meer kunt betalen dan wanneer je het juiste tarief met de juiste voordelen zou hebben.

En aangezien de energierekeningen van grote gezinnen vaak hoog zijn, kan dit gemakkelijk oplopen tot de prijs van een kleine auto per jaar!

Hoe gaan we dit oplossen en minder betalen?

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel!

Jarenlang was de situatie vrij somber en veel huurders zaten in een complete impasse, want om het tarief te wijzigen, had men de handtekening van hun huisbaas nodig onder het bijbehorende formulier - iets dat vaak onmogelijk te krijgen was in het geval van oneerlijke, fiscale ontwijkende of gewoon luie verhuurders.

De dingen beginnen echter langzaam te veranderen, vanaf nu, zelfs als de verhuurder formulier H niet ondertekent, een huurder naar ARMS kan gaan om hem de [huur] contract en geniet onmiddellijk van het residential tarief."

Kortom, als je momenteel domestic  tarief hebt, moet je het volgende doen:

Als de energierekening op jouw naam staat, heb je geluk. Print het ARMS-formulier H, dat je hier kunt downloaden, uit en vul het in, neem het mee naar een van de contactcentra van ARMS en zorg ervoor dat je je (Maltese) ID/eResidence-kaart bij je hebt, dien het formulier daar dan in.

Als de energierekening op naam van je huisbaas staat, kunt je het beste je huisbaas vragen het ARMS-formulier F in te vullen, dat je hier kunt downloaden, om de nutsvoorzieningen op je naam te zetten en vervolgens verder te gaan met het bovenstaande.

Als jij en je huisbaas overeenkomen om het account niet op je naam te zetten, vul dan formulier H in alsof de rekening op je naam staat, laat je huisbaas het ondertekenen en geef een vraag kopie van hun identiteitskaart en breng het naar ARMS. Weigert je verhuurder het te ondertekenen, breng het formulier dan samen met je huurcontract naar ARMS.

Ongeacht of de rekening op jou naam staat of op die van je huisbaas, als je een EU-burger bent, moet je OOK het H1-formulier invullen, dat je hier kunt downloaden, en een terugbetaling aanvragen voor de buitensporige kosten die u al heeft betaald betaald. Je moet dit ook doen als ARMS je formulier F weigert (wat volgens sommigen nog steeds gebeurt), aangezien het formulier H1 duidelijk stelt dat "EU citizens may exceptionally apply for redress in cases where no prior application was made, provided that they submit appropriate evidence of their primary residence in Malta at the address which is linked to the account, at the time in question." Ook hier dient je het formulier te koppelen aan je huurcontract.

Hopelijk heeft dit geholpen!

Hoe controleer je op welk tarief je zit?

Maar hoe weet je eigenlijk of je te veel betaalt? Dat is eigenlijk heel simpel.

Kijk maar eens naar je energierekening en let op waar het "No of residents " en "Consumer Scheme " staat. Als het aantal inwoners niet klopt, of als de Consumer Scheme iets anders zegt dan "Residential ", dan betekent dit dat u te veel betaalt - zo simpel is het!

Waar het uiteindelijk op neer komt.

Er komt veel meer bij kijken dan je in dit artikel hebt gezien – zoals dat het hele plan waarschijnlijk in strijd is met de EU-regelgeving, een groep buitenlanders die ARMS 6 jaar geleden voor de rechter hebben gedaagd in een class action-rechtszaak, en nog veel meer. Hoewel het allemaal ongelooflijk interessant is, heb ik besloten om het artikel zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te houden, dus ik verontschuldig me bij voorbaat voor het weglaten van enkele details die van belang kunnen zijn.

Het is echter buitengewoon zielig dat zoiets nog steeds gebeurt, en in die hoedanigheid, maar ik heb goede hoop dat als er voldoende informatie wordt verspreid, de situatie ten goede kan veranderen.

Het beste wat je kunt doen om je steentje bij te dragen, behalve ervoor te zorgen dat je zelf het juiste tarief betaalt, is het verspreiden van de boodschap en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen die te veel betalen ermee stoppen, aangezien dit de ENIGE manier is dingen zullen voor eens en voor altijd veranderen. (stille hoop)

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...