Betalen op Malta.

Niet overal kan je met een pinpas betalen en voor veel online betalingen heb je weer een creditcard nodig, een goede voor bereiding is daarom het halve werk!

Van te voren regelen!

  • Zet in de app van je bank, buitenland betalingen aan. Je zal niet de eerste zijn die in Malta ineens niet kan pinnen. 
  • Vraag een tweede bankpas aan en neem deze mee. Indien je bankpas kwijt raakt of kapot, heb je een reserve. De meeste banken sturen geen pas op naar Malta en je moet vaak in Nederland de pas activeren door er mee te pinnen. 
  • Zet een dag maximum op je betaalpas, ook hier voor het geval hij word gestolen. 
  • Neem een extra random reader/ ING Scanner / Rabo Scanner of welke je nodig hebt bij jou bank mee. Je zal zien dat hij juis hier ineens leeg is. 
  • Vraag een creditcard aan! Meer uitleg hierover zie je in het volgende kopje.  

Heb je Rabobank? Geen geld opnemen bij HSBC pinautomaten. Waarom geen idee, maar elke maand horen we dat er passen worden ingeslikt!

Creditcard

In Nederland worden we opgevoed met het principe dat we geen creditcards moeten aanschaffen, daarom weten we vaak ook het verschil niet tussen de kaarten. Je hebt verschillende aanbieders waarbij je geen lening (credit) neemt maar alleen kan betalen met het geld wat je op je kaart hebt staan. 

In Malta worden creditcards OVERAL geaccepteerd en in sommige plekken je gewone pinpas niet. Ook heb je een creditcard nodig voor online betalingen als boodschappen, taxies en ahet aanvragen van een bus pas. Ideal dat kennen ze helaas niet buiten de benelux.

De App die wij aanraden om te gebruiken is WISE, dit is een Belgische bank, betrouwbaar en goed bereikbaar. 

Zorg dat je altijd wat cash op zak hebt hebt, tijdens een stroom storing werken de PIN apparaten niet. Ook voor tanken reken je meestal cash af.

TIPS:

Zorg dat je de app al geinstaleerd en geverifieerd hebt voor je naar Malta komt.

Betaal vanuit de WISE app je huur, het is makkelijker betalingen te storneren via deze app dan met je bank. 

Zorg dat er niet teveel geld op je WISE app staat, opwaarderen kan direct met je bank en gebruik je WISE kaart met uitgaan en laat je NL kaart thuis. 

Wise of Revolut

Je download de Wise app vanuit je appstore.

Na het instaleren zul je jezelf moeten verifieren, dat wijst van zelf.

Je moet ook €20.- storten van een andere bank die op je eigen naam staat. Dat kan ook met een bankoverschrijving (let op ze vragen eerst om een creditcard betaling, deze weg klikken)

Nadat je geld op je Wise staat (eerste keer kan 24-48 uur duren) kan je een fysieke kaart aanvragen en naar je huis laten sturen.

Activeer ook een digitale kaart, welke je kan gebruiken voor je online betalingen en voor in je taxi apps!

Nadat je eenmaal hebt opgewaardeerd met je eigen bank naar je Wise app, gaan de volgende keren heel snel. 

ATM Euronet

Probeer de pinautomaten van Euronet, makkelijk te herkennen aan hun geel/blauwe uiterlijk, NIET te gebruiken.

Je betaald hier namelijk zeer hoge transactie kosten!

Lokale pinautomaten die je kan gebruiken zijn BOV, HSBC, APS en Lombard. Let op de pinautomaten van HSBC willen nog wel een de passen van de Rabobank inslikken.