Naxxar

Naxxar is gebouwd op een heuvel in het centraal-noordelijke deel van Malta, heeft een oppervlakte van 11 km2 en heeft meer dan 15 duizend inwoners. Naxxar is een oude stad, in feite dateert het uit de prehistorie toen karrensporen, Punische graven en catacomben in verschillende gebieden zijn ontdekt.

Hoogstwaarschijnlijk dankt Naxxar zijn naam aan het scheepswrak van St. Paul op Malta. Volgens de traditie waren de mensen van Naxxar de eersten die hielpen toen het schip de rotsen raakte. Toen bekeerde St. Paul de dorpelingen tot het christendom en dit is de reden waarom veel mensen Naxxar in verband brengen met Nassar, wat eigenlijk 'bekering tot het christendom' betekent. Deze theorie wordt verder bewezen door het dorpsmotto 'Prior credidi' wat 'De eerste mensen die geloven' betekent.

Hoewel Naxxar puur een woonstad lijkt te zijn, leert een kleine wandeling in het dorp je anders. Op het centrale plein van Naxxar vindt u het Palazzo Parisio en de parochiekerk, terwijl het oude gedeelte van Naxxar verschillende smalle straatjes en schilderachtige huizen herbergt die Naxxar tot een zeer pittoresk stadje maken om te bezoeken

Naxxar parish church
Naxxar parish church

Kom je een dagje naar Naxxar, schroom niet om mij te contacteren. Ik woon namelijk in dit dorp en kom graag een drankje met je doen!

The Naxxar parish church

De parochiekerk van Naxxar was een van de 10 parochies, in totaal 12 toen de parochies van de kathedraal van Mdina en de kerk van St. Lawrence in Birgu werden meegerekend, die in 1436 door bisschop Senatore De Mello bleken te bestaan ​​en de dorpen Mosta en Għargħur eronder vielen . De Mello vermeldde het als een van de 12 parochies van Malta en het was de eerste parochie gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw na die van de oude kathedraal in Mdina. 

In 1575 had de parochie van Naxxar in totaal 36 kerken onder haar controle - 14 in Naxxar, 5 in Għargħur, 12 in Mosta en 5 in de buurt van deze dorpen. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1616 en 1630 toen er 1200 inwoners in Naxxar waren en men vond dat er een grotere kerk nodig was. 

Het ontwerp is gemaakt door Tommaso Dingli, een van de toonaangevende architecten van die tijd. De pastoor was pater Gakbu Pace. Het koor en het gebied eromheen werden in 1691 opnieuw ontworpen naar het ontwerp van Lorenzo Gafà, dezelfde architect die de kathedraal van Mdina had ontworpen. De parochiekerk werd op 11 december 1732 plechtig ingewijd door aartsbisschop Paul Alphéran de Bussan.

Palazzo Parisio

Dit statige huis, gelegen in het hart van het pittoreske Naxxar, is een wonderlijke plek die erom vraagt ​​ontdekt te worden. Tijdens uw bezoek zult u de ingewikkelde nuances van de historische adel van Malta en hun betoverende manier van leven ontdekken. 

Een rondleiding door dit statige huis biedt veel inzicht en spreekt tot de verbeelding - of je nu inspiratie zoekt in de grote balzaal, de gedetailleerde familiekapel of de fantastische ommuurde tuinen en oranjerie, je zult het vinden.

Ghaqda Muzikali Marija Bambina Banda
Ghaqda Muzikali Marija Bambina Banda
Peace Band Club
Peace Band Club

Band Clubs in Naxxar

Bandsclubs op Malta spelen een unieke rol in de dorps trots en de Maltese sociale cultuur. Het terrein van de bandclub is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking die roddels over het dorp uitwisselt, snooker speelt of activiteiten ontplooit die verband houden met het plaatselijke dorpsfeest.

De activiteiten van de bandclub strekken zich uit tot het voorbereiden van uitgebreide handgemaakte straatversieringen voor het plaatselijke feest dat gewijd is aan de patroonheilige van het dorp, of het beheren van de vuurwerkproductie voor dezelfde gelegenheid, en omvat vaak een jeugdafdeling en een vrouwenafdeling. 

Het naderende dorpsfeest zorgt voor het hoogtepunt van opwinding, waarbij rivaliteit de norm is omdat er twee bandclubs in Naxxar zijn. 

Clubaanhangers mogen zichzelf van top tot teen schilderen in de kleur die representatief is voor hun club om hun trouw eraan te tonen, zingen (schreeuwende) gezangen en zorgen voor een behoorlijk theatrale scène, terwijl de waardige bandleden op hun best gekleed zijn met glanzende koperen instrumenten om pronken met hun muzikale vaardigheden op deze extra speciale dag gewijd aan hun patroonheilige. Er is geen argument dat bandclubs een intrinsiek onderdeel zijn van het Maltese dorpsleven. 

Je hebt dus de 'rode' en de 'blauwe'. Aangezien ik vrienden heb in beide clubs, zeg ik altijd dat ik als Nederlander neutraal ben (wit) en er tussen sta. Op die manier vormen we ook nog de Nederlandse vlag rood/wit en blauw in Naxxar!

Palazzo Vittoria

Palazzo Vittoria, de residentie van de nobele markies Bugeja, vandaag het clubhuis van de Peace Band Club en aan de rechterkant is de imposante façade van Palazzo Parisio, deresidentie van de markies Scicluna.

Je kan hier als bezoeker ook terecht om wat te eten of te drinken, hier kan je zien hoe gastvrij, aardig en trots de Maltese mensen op hun cultuur zijn.

TIP: Tijdens de Festa probeer geen rode of blauwe kleding te dragen, op die manier voorkom je vreemde blikken. Aangezien de (goede) rivaliteit duidelijk twee groepen maakt. Als buitenstaander kan je het allemaal meemaken!

Palazzo Vittoria
Palazzo Vittoria

De hele week begin September is er vuurwerk, de afsluitende avond is 8 September. Alle avonden zijn zeker de moeite waard om eens te komen kijken!

Naxxar Festa

De Naxxar Festa wordt gehouden op 8 september, ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning. Naxxar bloeit met activiteit in de week voorafgaand aan het festa. 

De parochiekerk en de hoofdstraten zijn versierd in heldere feestelijke kleuren en mensen gaan naar het centrum om te luisteren naar fanfares die vrolijke muziek spelen en naar het lucht- en grondvuurwerk dat de lucht vult met een prachtige reeks kleuren. 

Op straat zijn er kraampjes met lokale delicatessen, zoals suikerspin en nougat - het is het typische Maltese Festa-snoepje gemaakt van suikerpasta en noten.

Kom je een dagje naar Naxxar, schroom niet om mij te contacteren. Ik woon namelijk in dit dorp en kom graag een drankje met je doen!

Ga lunchen rondom de kerk.

Rondom de kerk en Palazzo Parisio heb je daadwerkelijk tientallen restaurantjes, barretjes en pastizzi shops. 

Het is hier heerlijk vertoeven en je zal je verbazen over het prijs verschil met de toeristische gebieden.

Een kopje koffie voor €0.90 en een biertje of mixdrankje voor €1.50 is normaal. Dus weer een reden er een dagje van te maken!

Naxxar town square
Naxxar town square

Ik vind dit de beste plek voor lunch, dinner en cocktails!

The Daily Grub Malta
The Daily Grub Malta

The Daily Grub Malta

IK woon nu al even in Naxxar en heb bijna alle plekken wel een keer geprobeerd.

The Daily Grub Malta is voor mij tock de beste plek die er is. Ze hebben een combinatie van mediterraanse en een Indiaanse keuken.

Daarnaast kan de eigenaar Fabian je voorzien van de beste cokctails! Een echte aanrader!

Je hebt op het terras uitzicht op Parisch Church en Palazzo Parisio.

The Old Charm

Dit is een oude Maltese boerderij, meer dan 400 jaar oud, het heeft een overvloed aan charme en karakter. Een plek die je niet mag missen als je in Naxxar bent. Het is liefdevol aangepast, zonder de originele kenmerken te verliezen, tot een prachtige wijn- en schotelsbar met een uiterst gezellige en comfortabele sfeer.

Het is een prachtige plek om te bezoeken waar u zich zeer welkom voelt door al het personeel en de eigenaren, die zeer attent en professioneel zijn.

In de winter is er een oude houtgestookte open haard in de woonkamer, en dit voegt nog meer warmte en charme toe aan dit geweldige gebouw.

In de zomer is het volledig voorzien van airconditioning. 

Walking to Naxxar
Walking to Naxxar
Lopend door Naxxar
Lopend door Naxxar

Lopend naar Naxxar

Deze tour gaat door de andere twee oude straten van het dorp, Triq Castro en Triq il-Markiz Scicluna, en naar het kleine gehucht San Pawl tat-Targa en verder de heuvel af richting de beroemde karrensporen.

Perfect om heel Naxxar te leren kennen!

Lopend door Naxxar

Deze tour neemt je mee door het hart van het dorp van Pjazza Vittorja, via Triq Santa Lucija, Triq il-Ħabs, Triq Żenqa terug naar Triq Santa Lucija, naar beneden naar Triq San Ġwann, door Pjazza Darnino, naar Triq il-Mosta en dan weer omhoog via Vjal il-21 ta' Settembru, terug naar Pjazza Vittorja. Als u het plein bereikt, kunt u naar Palazzo Parisio gaan. De rondleidingen in het paleis beginnen op het hele uur.

De zeer oude karren sporen

De Cart Ruts op de Naxxar Gap (San Pawl tat-Targa) zijn spectaculair in combinatie met de geologie van het gebied. Gelegen op de Great Fault-lijn kunnen de sporen zelf erg smal maar toch diep zijn. Ze buigen de helling af en er is ook veel zeer raadselachtig "verdubbeling" -effect en overschrijdingen.

De sporen zijn zichtbaar in de stenen die de hellingen van de heuvels boven Naxxar bedekken naar de pas met dezelfde naam. Tot nu toe hebben wetenschappers niet met zekerheid kunnen vaststellen waar ze vandaan kwamen. Volgens één theorie werden ze uitgehouwen door wielen van karren die steen transporteerden uit een nabijgelegen steengroeve. Anderen zijn echter van mening dat dit het resultaat is van natuurlijke rotserosie, hoewel het niet goed bekend is hoe krassen zo regelmatig kunnen worden gevormd en bijna een pad door de rotsachtige grond vormen.

De karren sporen zijn wel net buiten het dorp.

Cart Ruts
Cart Ruts

Winkels die je zeker moet bezoeken in Naxxar!

The Master Cellar

De Master Cellar is een winkel die een breed scala aan fijne lokale en geïmporteerde wijn, whisky, sterke drank en gastronomische artikelen, sigaren en niet-alcoholische dranken aanbiedt. Elke categorie biedt de klant een gevarieerd aanbod, niet alleen in merken, maar ook in prijs.

TIP: bekijk wanneer ze een wijnproeverij hebben, hier moet je zeker een keer aan mee hebben gedaan!

Verve Boutique

De boetiek in het hart van Naxxar dat naast creatieve, innovatieve en verfijnde kleding ook lokaal gemaakte producten heeft zoals kaarsen en hoofbanden.

Zeker de moeite waard om in je winkel dagje in te plannen!

Verve Boutique
Verve Boutique

Elke vrijdag live muziek in Ceasar's House

Ceasar's House
Ceasar's House

Ceasar's House

Caesar's House is een locatie waar men naar goede muziek kan luisteren, kan genieten van redelijk geprijsde drankjes en eten in goed gezelschap. Caesar's House heeft een onnavolgbare chique setting, perfect voor een pre-clubbing, een ontmoeting met vrienden of als je mij contacteerd komen we hier gezellig samen! Ik woon hier 100 meter van af!

In Naxxar is zoveel te zien, je kan net zo goed hier blijven slapen!

The village hotel

Het hotel, genesteld in een smal steegje, komt uit op een heldere, zonovergoten wereld van rust. De lobby komt uit op het zwembadterras en de tuin, de ideale plek om te ontspannen.

Als je zin hebt in een vleugje dorpse sfeer, dan is het centrale plein van Naxxar slechts 700 stappen verwijderd. De stad heeft zijn authentiek Maltese karakter behouden, waardoor je gemakkelijk kunt verdwalen in het doolhof van smalle steegjes en achterstraatjes voordat je je neerzet in een van de cafés, bars of restaurants aan het centrale plein.

Als je op zoek bent naar een eilandverkenning, bij The Village Boutique & Spa ben je niet ver van waar dan ook op het eiland. In Malta brengt elke stap een nieuwe ontdekking met zich mee, en The Village Hotel & Spa is een sprankelende schat die wacht op verrukking.

Valletta, Mdina, Mosta, Sliema en vele andere hotspots liggen op ongeveer 20 minuten afstand met uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer vanaf Naxxar.