Bezienswaardigheden op Gozo

Malta bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Gozo een mooi en authentiek eiland is


Gozo is een relatief klein eiland met pittoreske dorpjes met mooie bezienswaardigheden en prachtige landschappen die smeken om ontdekt te worden. Met een oppervlakte van zo'n 67km² is het een stuk kleiner dan het hoofdeiland maar toch heeft het een charmant karakter. Gozo is de ideale plaats om één of twee dagen door te brengen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Gozo? Lees hier de mooiste bezienswaardigheden in Gozo en enkele verborgen plekjes!

gozo ferry
gozo ferry

Nieuw is de Gozo fast ferry, deze vertrekt van Valetta en scheeld je dus een hele reis naar Ċirkewwa

Hoe bereik je het eiland Gozo?

Je kan het eiland Gozo eenvoudig bereiken met de ferry

 • De ferry vertrekt vanuit de haven Ċirkewwa en vaart de klok rond. Bekijk het exacte vaarschema.
 • De boot vertrekt ongeveer om de 30 à 45 minuten, afhankelijk van hoe druk het is.
 • De oversteek duurt 20 minuutjes en je kan die maken als passagier, maar ook met je wagen of moto.
 • Maak je ook vooral geen zorgen omdat je opstapt zonder ticket, want je kan pas een ticket aankopen wanneer je Gozo verlaat, in het terugkeren dus. Hier betaal je uiteraard meteen een retourtje.
 • Je kan je tickets halen aan hetloket in Mġarr (Gozo Terminal) dit is ook waar je de boot opwacht.

Geniet van het uitzicht op Gozo vanop de Citadel van Victoria

Victoria is de hoofdstad van Gozo en in het hart van de stad (oorspronkelijk Rabat, Arabisch voor "de stad") ligt de bijzonder mooie Citadel, een plek die al sinds de bronstijd (circa 1500 jaar voor Christus) een versterkte nederzetting is. De noordkant van de citadel stamt uit de periode van het Koninkrijk Aragon, terwijl de zuidkant is herbouwd door de Maltezer Orde tussen 1599 en 1603. Een paar van de meest intrigerende plekken van Victoria liggen in deze citadel. Een aanrader is om langs de vestingmuur te lopen en te genieten van het prachtige uitzicht op de stad en haar omgeving.

Of bezoek een van de boeiende (betalende) musea binnen de citadel:

 • Het kathedraalmuseum waar je een verzameling voorwerpen die door de kerk zijn gebruikt, zoals kruisbeelden en kelken kan bezichtigen.
 • Het Archeologisch Museum dat de geschiedenis van de oude beschavingen tot de komst van de Ridders van de Orde toelicht.
 • Het folkloremuseum waar je alles kan bijleren over de lokale manier van leven.
 • Of kom meer te weten over de fauna en flora van het eiland in het Gozo Natural History Museum
 • Als laatste kan je ook de oude gevangenis bezoeken waar je nog de authentieke cellen kan zien.
Citadel
Citadel
St. George Basiliek
St. George Basiliek

De barokarchitectuur van de St. George Basiliek

De St. George Basiliek ligt net buiten de Citadel van Victoria, in een ander gedeelte van de oude stad en wordt omringd door nauwe straatjes en pittoreske doorgangen. Het is tevens een gemakkelijk oriëntatiepunt voor je ontdekkingstocht door de oude stad. De huidige basiliek is gebouwd tussen 1672 en 1678. Net zoals de kathedraal, is deze basiliek gebouwd op de plek waar eerst een Romeinse tempel stond en daarna verschillende kerken voordat deze basiliek hier is neergezet. 

Schilderachtige Baai van Xlendi

De Baai van Xlendi is een schilderachtige plek die zeker de natuurliefhebbers onder ons zal bekoren. Het prachtige zandstrand is niet de enige bezienswaardigheid bij de Baai van Xlendi: er zijn steile kliffen die beklommen kunnen worden, grotten die wachten om ontdekt te worden en als je genoeg hebt van de zee, kan je ook langs één van de verschillende paden wandelen die langs de Bay of Xlendi lopen.

En oh ja, de prachtige uitzichten over de Middellandse Zee krijg je er natuurlijk gratis bij. Even pauzeren? Er zijn tal van plekken waar je een drankje kan nuttigen na al deze inspanningen en verder genieten van het eiland Gozo.

Xlendi
Xlendi

Basiliek van de Gezegende Maagd van Ta' Pinu

De Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Gezegende Maagd van Ta' Pinu is een opvallend mooie basiliek aan de rand van Għarb, Gozo. Rond 1880 hoorde een lokale arbeider, Karmini Grima, een vrouwenstem uit de kapel komen wat heeft geleid tot een toewijding aan de Vrouwe van Ta' Pinu en waardoor het ook een populair pelgrimsoord geworden is. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen. Want de kerk is zowel vanbinnen als vanbuiten erg mooi. Het is ongetwijfeld één van de meest fotogenieke bouwwerken van Gozo.

Aan de overkant van de Basiliek vind je ook een pad naar de heuvel Ta' Ghammar. Langs dit pad staan 14 levensgrote standbeelden uit marmer die het verhaal van de kruisiging en wederopstanding van Jezus weergeven. Het zou de bedoeling zijn dat je deze kruisweg, tijdens de Paasperiode, al biddend op je blote knieën aflegt. Wanneer je de top van de heuvel bereikt hebt, geniet je van het prachtige uitzicht over Gozo en omgeving.

Azure Window en Blue Hole

Van alle rotsformaties rond de Dwejra Baai, was het Azure Window tot voor kort één van de meest bekende en gefotografeerde bezienswaardigheden op Gozo. Dit natuurlijke, door rotsen gevormde 'raam', liet de heldere blauwe zee en blauwe lucht door een kader zien, vandaar de naam. We spreken hier in de verleden tijd want in maart 2017 is deze trekpleister, ook bekend van de serie Game of Thrones, ingestort en verzwolgen door de zee. 

Onder het Azure Window ligt de Blue Hole wat nog een fascinerende geologische bezienswaardigheid is en een populaire plek bij duikers. Duikers van over de hele wereld genieten van deze unieke plek die de natuur voor hen heeft gecreëerd. Indien je er wilt duiken, check je best eerst bij een lokale duikclub voor de meest recente informatie, daar de Azure Window nog niet zo lang geleden is ingestort.


Blue Hole
Blue Hole

Ben jij een Game of Thrones fan? Dan zal het je vast interesseren dat heel wat scènes van het eerste seizoen van Game of Thrones gefilmd werden op Malta. 

Ervaar één van de beste duiken ter wereld in de Inland Sea

Een ander natuurwonder op Gozo is de (Dwejra) Inland Sea, een lagune gevuld met zeewater. Deze kan bereikt worden vanuit zee door een kleine natuurlijke tunnel van 100 meter lang. Je kan deze "inlandige zee" op een kalme dag bereiken langs deze tunnel in één van de kleine vissersbootjes die ook worden gebruikt door duikers.

Ook duikers duiken door de tunnel wat wordt beschreven als één van de beste duiken die je waar ook ter wereld kan maken. Dit maakt de Inland Sea een echte bezienswaardigheid voor liefhebbers van natuur en duiken.

Snorkelen in de fotogenieke Vallei van Ghasri

Even weg van alle drukte? Wied Il-Għasri of de Vallei van Ghasri, is eenadembenemende plek om even tot rust te komen. Het azuurblauwe water in de kloof Wied Il-Ghasri mondt uit in zee en het water is erg helder.

Een trap leid je naar dit fotogeniek paradijsje en bij kalm water is het ook een ideale plek in Gozo om te snorkelen en zwemmen. Nadien kan je even opdrogen en zonnebaden op het kleine kiezelstrand en eventueel genieten van een gezellige picknick. Houd er wel rekening mee dat het water erg wild kan zijn bij slecht weer. We raden aan om dan niet te gaan zwemmen of snorkleen.

Hoe bereik je de Vallei van Ghasri?

 • Wied Il Ghasri is te voet te bereiken vanuit Marsalforn (dichtbij de zoutpannen). Je kan je auto ergens langs de weg parkeren en van hier verder wandelen.
 • Op een halfuurtje wandelen bereik je de vallei. Om de kloof te bereiken moet je een klein stukje lopen en afdalen via de trappen (+/- 10 minuten).
 • Tijdens het hoogseizoen (juni t/m september) heb je deze mooie plek jammer genoeg niet voor jezelf, maar van oktober t/m december zal je er een stuk minder toeristen aantreffen.
Wied Il-Għasri
Wied Il-Għasri
Wied Il-Għasri
Wied Il-Għasri
Jeep Safari op Gozo
Jeep Safari op Gozo

Maak eens een avontuurlijke Jeep Safari op Gozo

Een avontuurlijk jeep safari is een geweldige ervaring voor iedereen. Je kan zelf een 4x4 huren en er op verkenning gaan door het het rotsachtige landschap van het eiland.

Je zal niet lang moeten zoeken om een bedrijfje te vinden dat jeepsafari's doet op Malta of Gozo. De meeste tours omvatten een volledig dagprogramma met een bezoek aan een aantal van de populairste bezienswaardigheden van het eiland. Met regelmatig een stop om te genieten van het uitzicht zodat jij fenomenale foto's kan maken!

Zelf raden we de georganiseerde jeeptours op Gozo aan. Deze zijn uniek en je komt er onder andere langs de zoutpannen van Marsalforn. Deze 350 jaar oude zoutpannen zijn nog steeds grotendeels in gebruik en je kan zelfs zuiver Gozitan-zout kopen langs de kant van de weg.

Ramla Bay en de bijzondere Tal-Mixta grot

Ramla Bay (Ir Ramla il Hamla) staat bekend als het beste en grootste strand van het eiland, met haar bijzonder mooie kliffen en een rood zandstrand. Het is een van de weinige zandstranden op het eiland, waardoor het een erg populaire bestemming is voor wanneer je graag eens een namiddagje wil zwemmen en snorkelen in het heldere turquoise water.

Bezoek de Tal-Mixta grot

 Wandel tot aan het eind van het strand en volg daar het pad omhoog (of ja kan natuurlijk ook met de auto omhoog rijden en het laatste stuk naar de grot wandelen). Het is echt de moeite waard om de Tal-Mixta grot te bezoeken. De rots creëert als het ware een "natuurlijk raam" dat een van de mooiste uitzichten over de zee en de kustlijn biedt.

Ramla Bay
Ramla Bay

Interesse in de Griekse mythologie? Dan moet je zeker eens naar de oostkant van de baai gaan. Hier vind je een van de beroemdste grotten van het eiland. Volgens de legende is dit de grot uit de oude Griekse poëzie, Homerus' Odyssee. 

Zoutpannen van Gozo
Zoutpannen van Gozo

Zoutpannen van Gozo

De zoutpannen van Gozostrekken zich uit over circa 3 kilometer en worden nog steeds gebruikt op dezelfde manier als 350 jaar geleden. Dit gedeelte van het eiland is een bezienswaardigheid die je een fascinerende inkijk geeft in de belangrijkste traditionele industrieën op Gozo - het verwerken van zeezout. Je mag zoutpannen echter niet verwarren met zoutvlakten. Een zoutpan is namelijk kunstmatig uitgekapt zodat er zeewater in kan stromen. Het water verdampt waardoor het zout kristalliseert en gewonnen wordt.

Zo zal je zien dat de plaatselijke bewoners het zout uit de pannen schrapen en het bewaren in de nabijgelegen grotten. Nadien wordt het zout verpakt en verkocht aan onder meer toeristen die de site komen bezoeken.

Ontspannen op San Blas Beach

Namiddagje relaxen op het strand? Ga dan even tot aan het kleine en mooie San Blas Beach. Het strand is echter niet zo eenvoudig te bereiken omdat het laatste stuk erg stijl is en niet toegankelijk voor verkeer. Maar net daarom is het ook zo'n vredige plek, met minder toeristen dan het strand van Ramla. Het is de ideale plek op Gozo om te genieten van het uitzicht, te zwemmen, snorkelen of te duiken

San Blas Beach
San Blas Beach

Breng een bezoekje aan de Ggantija-tempels

Het megalithische tempelcomplex van Ggantija ligt in de stad Xaghra, ten oosten van Victoria en is echt iets wat je moet zien tijdens je vakantie in Gozo. Deze gigantische kalkstenen structuren zijn ouder dan de piramides van Egypte en het beroemde Stonehenge en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is en blijft een mysterie hoe deze imposante rotsen hier terechtgekomen zijn, maar de lokale bevolking gelooft dat alleen reuzen de rotsen naar deze plek kunnen hebben gebracht. Vandaar kreeg het tempelcomplex ook de naam "Ggantija" wat "reus" betekent. Archeologen en historici hebben de site reeds bestudeerd en geloven dat deze honderden jaren geleden werd gebruikt voor vruchtbaarheidsrituelen. Mocht je tijd over hebben, kan je naast de tempels het museum bezoeken, waar je nog veel gevonden overblijfselen vindt.

Verken Gozo op een actieve manier

Snorkelen op Gozo

Hou je wel van snorkelen? Dan raden we je aan het spectaculaire onderwaterleven van Gozo te verkennen met een ervaren gids. Geniet van een onvergetelijke trip die ideaal is voor zowel beginners als ervaren snorkelaars. Tijdens je snorkeltrip bekijk je Gozo vanuit een uniek perspectief: namelijk onder water! Je komt langs prachtige baaien, stranden en vele geheime snorkelplekken. Maak gratis foto's onder water en stuur ze na de tour gratis op naar jezelf. Zo kan je nadien nog lang nagenieten van deze onvergetelijke ervaring.

Snorkelen op Gozo
Snorkelen op Gozo

Sluit je dag af door lekker uit eten te gaan in Kozmo Cafe and Vineria.

Kozmo Cafe and Vineria heeft een Nederlandse chef Rocco, laat je hem wel weten dat je even langs komt?

Kozmo Cafe and Vineria

Heb jij altijd al gezellig willen eten met je vrienden/ouders met een keuze uit 100+ wijntjes in een perfecte sfeer en locatie? Hebben wij nou precies dat! Kom langs en probeer onze heerlijke maar betaalbare gerechten of een van de wekelijkse specialiteiten bij kozmo cafe & vineria

Kozmo Cafe and Vineria is elke dag open van 8:00 tot 22:00

Reserveer een tafel: ‎+356 2155 3790

Rocco staat voor je klaar in de keuken!