De mooiste bezienswaardigheden in Valletta

Valletta, de hoofdstad van Malta is de meest zuidelijk gelegen hoofdstad van Europa

Valletta is een klein stadje dat je erg makkelijk te voet kan ontdekken en waar heel wat te zien en te beleven valt. Het oude gedeelte van de stad is UNESCO-werelderfgoed en heeft een rijke geschiedenis en cultuur, maar ook heel wat hedendaagse architectuur.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Valletta.

Shooting the cannon
Shooting the cannon
Upper Barrakka Gardens
Upper Barrakka Gardens

Het beste uitzicht over Valletta vanaf de tuinen van Barrakka

De tuinen van Barrakka (Upper Barrakka Gardens en Lower Barrakka Gardens) geven een mooi uitzicht over de haven van Valletta en The Three Cities van Malta. Ze zijn een aangename plek om rond te struinen en te genieten van de rustige omgeving. Voor mensen op zoek naar schaduw en rust in de stad, is dit dan ook de ideale bezienswaardigheid in Valletta.
De tuin met bogen, die allemaal in 1661 gebouwd werden door de Italiaanse ridder Fra Flaminio Balbiani. Deze hadden oorspronkelijk ook een dak, maar dit werd verwijderd na de opstand van de priesters in 1775. De Upper Barrakka Gardens is ook de plaats waar er vanaf de vestingwal dagelijks om 12u en 16u kanonschoten worden afgevuurd

Casa Rocca Piccola, het paleis met de tuin

Casa Rocca Piccola werd gebouwd ten tijde van de Ridders van St.-Jan in 1580. Dit soort paleizen dienden als prestigeobjecten en hielpen Valletta om te kunnen wedijveren met steden zoals Parijs of Venetië. Casa Rocca Piccola is één van de twee paleizen in Valletta die gebouwd werden voor Admiraal Don Pietro la Rocca. Tijdens de bouw stond het bekend als "het paleis met de tuin" omdat huizen in Valletta in die tijd normaal gezien geen tuinen mochten hebben.

Casa Rocca Piccola is een groot paleis en een deel van het huis wordt opengesteld voor bezoekers

  • Zo wil de eigenaar je laten kennis maken met de geschiedenis en cultuur van een aristocratische Maltese familie.
  • Je krijgt toegang tot een tiental kamers waarin je onder andere de privécollectie van de markies en voorwerpen uit het dagelijkse leven kan bewonderen.
  • Verder kom je ook nog langs enkele bibliotheken, twee eetzalen, heel veel salons en een eigen kapel.
  • Je eindigt je bezoek in de schuilkelders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gegraven werden om zich te beschermen tegen de bombardementen.

Casa Rocca Piccola
Casa Rocca Piccola
Valletta
Valletta

De gezellige drukte van Valletta Waterfront

De buurt rond Valletta Waterfront werd ontwikkeld onder het bewind van grootmeester Manuel Pinto de Fonseca in 1752. Heel wat gebouwen zijn opgetrokken in barokstijl, waarvan de meest opvallende de centrale kerk, de Pinto winkels en Pinto werf aan de linkerzijde en de Forni winkels aan de rechterkant.

Deze winkels en pakhuizen zijn ontworpen door Andrea Belli. Naast de historische waarde is de Valletta Waterfront ook een drukke cruise terminal en zijn er vele gezellige restaurantjes, bars en winkels te ontdekken.

Nationaal Museum voor Archeologie

Het Nationaal Museum voor Archeologie wordt vaak overgeslagen, maar indien je de tijd hebt is het wel degelijk een bezoekje waard. Het bezit een schat aan archeologische vondsten die teruggaan tot de prehistorie.

Een bezoek aan het museum is een goede opwarmer als je ook de andere historische gebouwen in Valletta wilt bezoeken. Je kan er onder andere leren over hoe de mensen hier in Valletta tijdens de neolithische periode leefden.

the fat lady malta
the fat lady malta
The Grandmaster Palace
The Grandmaster Palace
The Grandmaster Palace
The Grandmaster Palace

Het Grandmaster Palace, het hart van Valletta

Al sinds de inwijding van Valletta als hoofdstad, is het Grootmeesterspaleis de plek waar de Maltese regering huist. Toen de Fransen van het eiland verdreven werden, werd het eerst het Britse Gouverneurspaleis en later het Presidentieel Paleis van Malta. In 1571 gaf Grootmeester Pietro del Monte opdracht voor de bouw van het Grootmeesterspaleis in Valletta.

Latere grootmeesters hebben het paleis laten renoveren, verfraaien en uitbreiden zodat het majestueuze en imposante gebouw met een al even imposante binnentuin, na al die jaren nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid is in Valletta.

Tijdens je bezoek aan het Paleis van de Grootmeesters kom je langs

  • Mooie binnenplaatsen met fonteinen en standbeelden.
  • De staatsappartementen, waaronder met name de raadszaal met prachtige gordijnen geweven door de Gobelins-fabriek, de officiële eetzaal, die van de Grote Raad, ..
  • De wapenkamer met een indrukwekkende verzameling van harnassen en wapens die allemaal gedragen werden door de Ridders en Grootmeesters van de Orde van Malta.
  • Daarnaast kan je ook de ambassadeurslounge bezoeken die werd gebruikt om de chique gasten van de Grootmeester te ontvangen en waar de Maltese president nog steeds zijn buitenlandse gasten verwelkomt.

Sint-Janscokathedraal, dé bezienswaardigheid van Valletta

De Sint-Janscokathedraal werd gebouwd door de Maltezer Orde tussen 1572 en 1577 en in gebruik genomen door de grootmeester Jean de la Cassière als de kloosterkerk van Sint-Jan. De kathedraal werd ontworpen door de Maltese architect Girolamo Cassar, van wie ook een aantal andere bouwwerken in Valletta te zien zijn. In de kapel van de Sint-Janscokathedraal vind je één van Caravaggio's beroemdste schilderijen, "de onthoofding van Johannes de Doper".
De Sint-Janscokathedraal wordt beschouwd als één van de mooiste kathedralen van Europa en als één van de beste voorbeelden van hoogbarokke architectuur. Het is de meest populaire bezienswaardigheid in Valletta, niet te missen dus!
St. John's Co-Cathedral
St. John's Co-Cathedral

Wanneer je de kathedraal wilt bezoeken, is gepaste kleding vereist. Sjaals worden binnen verdeeld om je armen en benen te bedekken. Hakken zijn verboden zodat ze de kostbare vloeren niet kunnen schaden. 

Teatru Manoel
Teatru Manoel

Tip: De wegen in het centrum van Valletta gaan vaak steil omhoog, daarom raden we je aan om goede wandelschoenen te voorzien wanneer je gaat stappen. 

Maak kennis met het beeldige Teatru Manoel

Teatru Manoel is één van de oudste nog voor theater gebruikte theaterzalen in Europa en is zeker één van Valletta's belangrijkste podia voor dramatische kunsten. Dit maakt het een echte bezienswaardigheid is voor liefhebbers van theater. Teatru Manoel werd genoemd naar de grootmeester van de Maltezer Orde, Fra António Manoel de Vilhena, die opdracht gaf voor de bouw in 1731.
Teatru Manoel plek wordt gezien als het nationaal theater van Malta en is de thuisbasis van het Filharmonisch Orkest van Malta. De buitenkant van het gebouw is in laat-renaissance stijl, terwijl het interieur rococo is en nog steeds veel originele elementen bezit. De twee waterreservoirs onder de vloer creëren een adembenemende en kraakheldere akoestiek.

Keer terug in de tijd in de Lascaris War Rooms

Ben je een liefhebber van oorlogsgeschiedenis? Dan mag je deze bezienswaardigheid in Valletta absoluut niet missen. De indrukwekkende Lascaris War Rooms bestaan uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van Malta. De werken waren in het geheim begonnen in 1940 in opdracht van de Britten en waren begin 1943 klaar. Voor de werken werden een aantal tunnels die gebruikt werden als huisvesting voor slaven ten tijde van de hospitaalbroeders, uitgebreid.
Na de oorlog werd de Lascaris War Rooms het hoofdkwartier van de middellandse zeevloot van de Royal Navy, die actief heeft deelgenomen aan conflicten zoals de Suezcrisis en de Cubaanse rakettencrisis. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen. 

Lascaris War Rooms
Lascaris War Rooms
 National Museum of Fine Arts
National Museum of Fine Arts

Nationaal Museum voor Schone Kunsten

Het Nationaal Museum van Schone Kunsten is gevestigd in South Street, op wandelafstand van de hoofdingang van Valletta. Dit museum herbergt kunst uit de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd en biedt kunstwerken van lokale en internationale kunstenaars. Tijdens je rondleiding kom je langs indrukwekkende schilderijen, sculpturen, fijn zilverwerk en voorwerpen die verband houden met de Ridders van de Orde.

Het is zeker een bezoekje waard, alleen al voor het gebouw zelf. Het prachtige rococo gebouw, dat bekend staat als 'Admiralty House' zal je zeker bekoren. Het gebouw diende ooit als thuisbasis van de Britse admiraal en als tijdelijke huisvesting bij de bezoeken van Winston Churchill.

Doe een wens aan de Fontein van Triton

Net voor de stadspoort van Valletta vind je de romantische Triton fontein. De fontein staat eigenlijk officieel in Floriana, maar de stadspoort van Valletta ligt er precies tegenover. Deze ietwat theatrale fontein kan je dus niet missen wanneer je Valletta binnenwandelt. Je zou het misschien niet durven denken, maar het is een van Malta's belangrijkste moderne monumenten. Voor je verder wandelt, kan je er nog een muntje in gooien en een wens doen. 

Fountain of Triton
Fountain of Triton
Parliament of Malta Valletta
Parliament of Malta Valletta

Bewonder de bijzondere architectuur van het Parlement van Malta

Valletta is een aaneenschakeling van historische gebouwen, dat zal je wel al gemerkt hebben. De mooie barokgebouwen en zandkleurige huizen opgetrokken uit kalksteen met gekleurde erkers in de straten, zullen je dan ook zeker niet ontgaan. Maar niet alles is historisch in de Maltese hoofdstad. Zo zal je binnen de stadsmuren één van de weinige moderne gebouwen vinden: het parlementsgebouw van Malta.

Vroeger zat de regering gevestigd in Het Paleis van de Grootmeesters, maar deze locatie dient tegenwoordig alleen nog maar voor feestelijke doeleinden. De Maltese president en rest van de regering zetelen momenteel in het nieuwe parlementsgebouw dat je hier in Valletta kan bezichtigen. Qua architectuur oogt het op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar toch past het dankzij dezelfde proporties en kleur van steen toch tussen de historische gebouwen. Een mooie toevoeging aan het straatbeeld van Valletta!

Bezoek The Three Cities van Malta met een Dgħajsa

The Three Cities of "De Drie Steden" is de verzamelnaam voor de drie versterkte nederzettingen van Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Vittoriosa, ook wel bekend onder de naam Birgu, ontstond reeds in de middeleeuwen. De twee andere steden werden gesticht door de orde van St. Jan in de 16de en 17de eeuw.
Ze liggen aan de andere kant van de Grand Harbour van Valletta en worden veel minder bezocht dan Valletta zelf. Gelukkig, want dan kan je even ontsnappen aan alle drukte! Ze bieden een fascinerende inkijk in het authentieke Maltese leven

Bekijk de three cities met het wagentje van Rolling Geeks 

Rolling Geeks
Rolling Geeks
Fort St. Elmo
Fort St. Elmo

Het uiterste punt van Valletta, Fort St. Elmo

Fort St. Elmo ligt op het uiterste punt van het Sciberras schiereiland en waakt over de twee havens langs beide kanten van deze landtong. Deze strategische positie werd al sinds de middeleeuwen ten volle benut: reeds voor de constructie van het fort in het midden van de 16de eeuw, stonden hier al verdedigingswerken. De overwinning van de Maltezer Orde op het Ottomaanse leger, die het fort aanvielen in 1565, heeft geleid tot een uitbreiding van het fort en de bouw van een versterkte stad - Valletta.
Fort St. Elmo werd door de eeuwen heen meermaals uitgebreid en verbeterd en speelde een belangrijke rol in tal van conflicten tot en met de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien werd het omgetoverd tot een van dé bezienswaardigheden in Valletta. Nu kan je in het fort het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta terugvinden.

Het nachtleven induiken in Valletta, leuke adresjes

Strait Street

Wil je graag het lokale nachtleven leren kennen? Dan moet je in Strait Street zijn. Ooit de buurt van de dames van lichte zeden, nu de hotspot van Valletta. Hier loopt het over van de trendy cafés, gezellige terrasjes en restaurants waar zowel locals en toeristen 's avonds komen eten. Deze lange smalle straat is de place to be dezer dagen.

Bridge Bar

Niet zover van Strait Street kan je ook Bridge Bar vinden. De naam zegt het zelf, bar op de brug. Hier vind je een leuke en gezellige setting, tussen Upper en Lower Barrakka Gardens.

Bridge Bar
Bridge Bar