2 natioale record pogingen met vuurwerk vanavond!

08/14/2023

Għaxaq vuurwerkfabriek probeerd om de hemel te verlichten met twee nationale records.

De Santa Marija vuurwerkfabriek wil de grootste 'sfera' (cilindrische shell) en de meeste 'blalen' (bolvormige shells) lanceren in 6 minuten.

Een vuurwerkfabriek in Għaxaq hoopt maandagavond, wanneer het dorp het Santa Marija feest viert, twee nationale records te breken.

De eerste recordpoging van de Santa Marija vuurwerkfabriek bestaat uit het lanceren van de grootste sfera (cilindrische schaal) van het land en de kleinste sfera in dezelfde display.

De grootste sfera heeft een diameter van 14 inch en weegt 183 kilo, terwijl de kleinste sfera 400 gram weegt en een diameter van 4 inch heeft.

Tussen de twee recordvuurwerken door zal de Għaxaq-fabriek nog 10 andere sfejjer lanceren die geleidelijk aan groter worden.

"Als iemand dat record wil verslaan, moet hij een vuurwerk afsteken dat minder dan 400 gram weegt en een vuurwerk dat meer dan 183 kilo weegt in hetzelfde schouwspel," zei Terrence Abdilla, die de sfejjer (cilindrische granaten) maakte.

"Ik heb ongeveer 400 uur besteed aan het maken van de 12 schelpen," zei Abdilla, die al 20 jaar vuurwerk maakt.

Zijn broer, Ruben Abdilla, doet de tweede recordpoging van de fabriek van de avond: het lanceren van de meeste blalen (bolvormige granaten) in de lucht binnen zes minuten.

"Het record hangt af van het gewicht en de grootte, niet van het totale aantal bolvormige ballen," zei Abdilla.

Het vuurwerk wordt gecoördineerd met muziek.

Jeffrey Saliba van The Malta Records zal de show op maandagavond jureren.

Ter voorbereiding heeft Saliba de vuurwerkfabriek in Għaxaq verschillende keren bezocht, voor het laatst vorige week.

"Ik heb de cilindrische en sferische granaten gemeten en gewogen en foto's genomen om alles vast te leggen," zei Saliba.

Daarvoor had hij een ontmoeting met de Għaxaq vuurwerkfabriek om de specificaties van hun twee recordpogingen te verduidelijken.

Maandagavond zal Saliba de recordpoging vastleggen op video en ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Maar zelfs als een deel van het vuurwerk niet ontploft, wordt de vuurwerkfabriek Santa Marija toch recordhouder, aldus Saliba.

"Niemand heeft deze twee records ooit eerder geprobeerd, dus ze zullen nog steeds een record op hun naam hebben staan als niet alles volgens plan verloopt," zei hij.

Hier een vorige poging (actie vanaf 1:38)

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur en wat is een betere manier om de wedstrijden van ons Nederlands elftal te beleven dan samen met het Oranje Legioen? Dit jaar nodigen we jullie van harte uit om deel uit te maken van de festiviteiten in TexMex Paceville, dat tijdelijk is omgedoopt tot het Holland Heineken House. Het wordt dé...

Het familiebedrijf SJS Hartons heeft een missie: mensen helpen bewuste aankoopbeslissingen te nemen die het milieu beschermen, door producten aan te bieden die zo min mogelijk schade veroorzaken bij gebruik en verwijdering. Tim (nee niet onze Tim), een gepassioneerde bierliefhebber, heeft deze missie uitgebreid naar speciale biertjes.

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.