Het is lampuki-seizoen! Kijk eens naar deze lokale traditie die verbonden is met Malta's kleinschalige visserijsector

10/11/2023

De lampuka, de Maltese naam voor de populaire dolfijnvis (ook bekend als dorade of mahi-mahi), is al generaties lang een hoofdbestanddeel van de lokale tafels in deze tijd van het jaar.

Vissersboten in het vissres dorp Marsaxlokk in Malta
Vissersboten in het vissres dorp Marsaxlokk in Malta

Het visseizoen voor lampuki loopt van 15 augustus tot eind december, maar het hoogtepunt van de populariteit ligt in augustus en september, wat prachtig past in de lokale zomer- en herfstkeuken.

Voor de vissers begint het seizoen een paar dagen voor 15 augustus, wanneer de 130 schepen die een vergunning hebben om op lampuki te vissen om middernacht vertrekken, meestal vanuit het vissersdorp Marsaxlokk in Malta en Mġarr in Gozo, om hun kannizzati  (waarover binnenkort meer) uit te gooien

In een prachtige traditie die de religieuze wortels van Malta weerspiegelt, wordt de hele operatie voorafgegaan door een Heilige Mis aan de waterkant door de plaatselijke pastoor, die vervolgens aan boord gaat van een kleine kajjik en uitvaart om de luzzijiet (de traditionele, kleurrijke vissersboten) en hun bemanning te zegenen.

De techniek die wordt gebruikt voor het vissen op lampuki is uniek en staat ook bol van traditie, omdat deze eeuwenlang vrijwel onveranderd is gebleven. De vissers beginnen met het uitwerpen van Fish Aggregating Devices (FAD's), in het Maltees kannizzati genoemd, die bestaan uit een piepschuimen drijver verankerd door een zwaar stuk kalksteen. Aan de vlotter worden palmbladeren bevestigd om de vissen aan te trekken.

De vissen hebben de neiging om beschutting te zoeken, en dat is waar de palmbladeren om de hoek komen kijken en hele scholen naar de kannizzati lokken. De vissers gooien hun netten uit zodra er genoeg vis is verzameld, en daar ga je dan - lampuki als avondeten!

Nadat ze het hele jaar aan hun FAD's hebben gewerkt, snijden de vissers de palmbladeren en binden ze ze een week voor de start van het seizoen aan de kannizzati. Dan begint het wachten. Ruwe zeeën verstoren de scholen, dus de vissers hebben rustig weer nodig om lampuki te vangen. En hoewel het seizoen officieel tot het einde van het jaar duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, kan het bij slecht weer met een speciale ontheffing met een maand worden verlengd.

Van alle vis die zijn weg vindt naar onze keuken op de Maltese eilanden, is de lampuki door de jaren heen ontegenzeggelijk een blijvende favoriet gebleven en lokale consumenten kijken net zo veel, zo niet meer, uit naar het seizoen dan de vissers zelf. De Maltese lampuki wordt niet geëxporteerd vanwege de grote vraag ter plaatse en kan op verschillende manieren worden bereid om de heerlijke smaak tot zijn recht te laten komen.

De traditionele bereidingswijze, waar de meeste inwoners van Malta de voorkeur aan geven, is eenvoudig gefrituurd en geserveerd met een saus van kappertjes en tomaten. Een andere lokale manier om de populaire vis te bereiden is in een stevige pastei met een bladerdeeg van boter. Hoewel er verschillende recepten bestaan voor de veelgeprezen lampukitaart, zal elke inwoner die je tegenkomt waarschijnlijk beweren dat zijn familierecept het beste is, maar ongeacht of hun voorkeursvulling de voorkeur geeft aan spinazie of rozijnen als het geheime ingrediënt, is het resultaat over het algemeen vergelijkbaar: een heerlijk gerecht dat het beste van de lampuka laat zien.

Toch blijft de vis ongelooflijk veelzijdig, en naast deze methoden is de kans groot dat je hem op lokale menu's tegenkomt, gebruikt op een verscheidenheid aan typische en atypische manieren. Denk aan pizzatopping, in canapés, als voorgerecht of gewoon gebakken, gegrild, gebarbecued, gepekeld en natuurlijk in een stevige aljotta - een traditionele gemengde vissoep - de definitie van de late Maltese zomer op een bord.

Als je in deze tijd van het jaar op bezoek bent, zul je zeker verse lampuki op de meeste lokale restaurantmenu's zien staan, maar een aantal van de beste die je kunt eten, vind je ongetwijfeld in de eetgelegenheden langs de kust van het vissersdorp Marsaxlokk. En dat is niet verwonderlijk, want de vis gaat rechtstreeks van de vissersboten naar de keukens aan de overkant van de weg voordat hij op je bord belandt.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Zeg je cultuur, dan denk je bij Malta al snel aan cultureel erfgoed: de tempels, kathedralen, palazzo's, verdedigingswerken, toegangspoorten en mooie steden zoals Valletta, Mdina en Birgu. Daarbij draait het allemaal om kalksteen en bouwwerken gemaakt door de mens. Naast dit alles bouwt de mens tot aan vandaag de dag nog aan zoveel meer op het...

Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten zullen jullie in Malta niet gaan overslaan! Samen met jullie willen we een geweldig feest te vieren! Het is weer die tijd van het jaar waarin we gezellig samenkomen, lekkernijen delen en cadeautjes uitpakken.