Klimaat: Reisbestemming Malta is populair bij Nederlanders om het heerlijke weer

08/18/2023

Als er één ding is waar het eiland Malta beroemd om is bij Nederlanders, naast zijn rijke geschiedenis en adembenemende architectuur, dan is het wel het geweldige klimaat. Dit kleine eiland in het hart van de Middellandse Zee biedt zon, zee en zachte briesjes die je het hele jaar door een vakantiegevoel geven. Als toerist is het handig om te weten wat je kunt verwachten. Daarom duiken we dieper in het klimaat en weer van Malta. Ook als je hier permanent wilt gaan verblijven wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten. Direct je verblijf plannen? Bekijk dan hier een overzicht met populaire plaatsen op Malta

Het mediterrane klimaat van malta

Malta heeft een typisch mediterraan klimaat. Dat betekent warme, droge zomers en milde, natte winters. De temperatuur varieert gedurende het jaar, maar extreme temperaturen zijn zeldzaam. Hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde verwachtingen van temperaturen op het land en zee:

  • Zomer (juni – september): Dit is het hoogseizoen voor toeristen. De zon schijnt bijna onafgebroken, met gemiddeld 12 uur zonneschijn per dag. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30°C, maar kan soms oplopen tot 40°C. Dit is de periode waarin de zee-temperaturen pieken. Tegen het hoogtepunt van de zomer, vooral in augustus, kan het zeewater een warme 25°C tot 27°C bereiken, wat het ideaal maakt voor langdurig zwemmen en snorkelen.
  • Herfst (oktober – november): De herfst is een overgangsperiode. De temperaturen zijn milder, tussen 20°C en 25°C. Je kunt nog steeds genieten van warme dagen, vooral in oktober. Tegen november neemt de kans op regen toe, maar de zee blijft aangenaam voor zwemmen. De zee behoudt veel van haar zomerse warmte in de vroege herfst, met temperaturen die langzaam dalen van de midden-20°C in oktober naar de lage 20°C in november.
  • Winter (december – februari): De Maltese winter is mild in vergelijking met veel andere Europese bestemmingen. Temperaturen variëren tussen 10°C en 20°C. Het is het natste seizoen, maar de regen komt meestal in korte, hevige buien. Winter is een geweldige tijd om Malta te verkennen zonder de drukte van toeristen. Hoewel de luchttemperaturen koeler zijn, blijft de zee relatief warmer. De zeewatertemperaturen liggen in deze maanden tussen de 15°C en 18°C. Voor sommige locals is dit nog steeds aangenaam genoeg om te zwemmen, terwijl anderen het perfect vinden voor duiken, vooral vanwege het heldere zicht onder water.

  • Lente (maart – mei): De lente brengt bloeiende landschappen en aangename temperaturen tussen 15°C en 25°C. De zon schijnt steeds vaker en de dagen worden langer, waardoor het de perfecte tijd is voor sightseeing en wandelen. Naarmate de lente vordert, begint de zee op te warmen. Tegen mei kunnen de zeetemperaturen stijgen naar een aangename 18°C tot 20°C.

Zeeklimaat & wind

De Middellandse Zee heeft een aanzienlijke invloed op het klimaat van Malta. De zee fungeert als een buffer, waardoor de temperaturen aan de kust milder zijn. In de zomer brengt de zeewind verkoeling, terwijl het in de winter als een verwarmingselement werkt, waardoor de kustgebieden warmer zijn dan het binnenland. Malta kan soms winderig zijn, vooral in de lente. De noordoostelijke wind, bekend als de 'Gregale', kan vooral sterk zijn en ruwe zeeën veroorzaken. Een andere bekende wind is de 'Sirocco', een hete, droge wind uit de Sahara, die het eiland kan bedekken met een dunne laag woestijnzand. Als je Malta in de zomer bezoekt, denk dan aan lichte, ademende kleding, een hoed, zonnebril en veel zonnebrandcrème. Voor de winter zijn een lichte jas en een paraplu handig. Hoewel elk seizoen zijn charme heeft, zijn lente en herfst ideaal voor degenen die de drukte willen vermijden en van aangename temperaturen willen genieten. Wil je langer blijven op het eiland dan een korte vakantie? Bekijk dan hier alles over wonen op het eiland.

Waarom langdurig verblijven op het eiland?

Malta, met zijn zonnige dagen, blauwe luchten en aangename temperaturen, is een droom voor elke reiziger. Of je nu op zoek bent naar een zomervakantie vol zonnebaden en zwemmen, of een winteruitje om de historische bezienswaardigheden te verkennen zonder de hitte, Malta biedt het hele jaar door iets unieks. Het milde zeeklimaat van Malta maakt het eiland tot een geliefde bestemming voor duikers. De combinatie van warme zeetemperaturen en kristalhelder water biedt perfecte omstandigheden voor zowel beginnende als ervaren duikers. Naast het comfort van het warme water zijn er rondom Malta verschillende scheepswrakken, grotten en een rijke onderwaterflora en -fauna te ontdekken. Het eiland biedt het hele jaar door goede faciliteiten voor jong en oud. Lees direct verder over alles wat Malta te bieden heeft. 

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...