LIVE BLOG - Malta struggles through heatwave as tempers flare over power cuts

07/20/2023

temperaturen stabiliseren rond 40℃

Het weekend nadert en er is geen EINDE in zicht. De temperaturen zullen naar verwachting rond de veertig graden blijven schommelen, waardoor het elektriciteitsnet zwaar onder druk komt te staan.

Duizenden huishoudens en winkels zitten nog steeds zonder stroom, wat de frustratie alleen maar vergroot. 

Kijk waar er nu stroom storingen zijn en check hier regelmatig voor updates

Use ctrl + scroll to zoom the map

Google
Map data ©2023 Imagery ©2023 TerraMetrics
Map data ©2023 Imagery ©2023 TerraMetrics
Show upcoming planned outages
Last updated: July 20th 2023, 10:42 am

LIVE BLOG 26/07

Some electricity cable joints 'date back to British era'

Some of the electricity cable joints damaged in the past days date back to colonial times, an Enemalta engineer working on repairs has said.

Engineer Chris Cutajar is one of several of the company's workers who have been labouring around the clock to fix dozens of cable faults that have caused power cuts across Malta and Gozo over the past nine days.

"Many are working overtime to repair the damages," he said. "Everyone is doing their best."

The engineer was about to oversee repair works in St Paul's Bay after a cable joint burnt up when he spoke to Times of Malta on Tuesday.

Throughout the last nine days, power cuts have plagued Malta's electric grid, with the country's distribution network failing in many localities. 

LIVE BLOG 23/07

Stroomvoorziening hersteld in alle gebieden met kabelstoringen, zegt Enemalta

Het kaartje van EneMalta laat ook geen storingen zien, maar op Facebook staan er nog wel bercihten. 

De elektriciteitsvoorziening is hersteld in alle gebieden die getroffen zijn door storingen in de kabels van Enemalta, aldus het bedrijf in een verklaring op zondagmiddag.

Hoewel nog niet alle hoogspanningskabelfouten zijn gerepareerd, zegt Enemalta dat huishoudens en bedrijven die hierdoor worden getroffen, nu van stroom worden voorzien via alternatieve kabelverbindingen of tijdelijke generatoren.

"Het bedrijf registreerde meer dan 60 hoogspanningskabelfouten en andere netwerkproblemen sinds maandag. Verschillende technische teams zullen de klok rond blijven werken, totdat alle beschadigde kabels weer van stroom kunnen worden voorzien," aldus Enemalta.

"In de tussentijd zullen andere teams van Enemalta-technici blijven reageren op verzoeken om hulp van klanten die getroffen zijn door kleinere storingen die individuele gebouwen, delen van een straat of vergelijkbare kleine gebieden kunnen treffen."

LIVE BLOG 22/07

De ellende van de stroomuitval hield vrijdagavond in delen van het land aan, waarbij verschillende steden de nacht zonder elektriciteit moesten doorbrengen.

Delen van Gudja, Rabat, Mdina, Dingli, Kalkara, Cospicua, Senglea, Vitttoriosa, Swieqi en Sliema hadden te maken met langdurige stroomonderbrekingen, die in veel gevallen de hele nacht en tot zaterdagochtend duurden.

Er waren ook meldingen van stroomuitval in verschillende steden op Gozo, waaronder Nadur, Marsalforn en Xagħra.

"Voor de derde nacht op rij proberen te slapen zonder elektriciteit. Dit is ondraaglijk," zei een lezer van Times of Malta in Rabat.

LIVE BLOG 21/07

Ingenieurs van Enemalta hebben in vier dagen 42 "ongekende" stroomstoringen verholpen, aldus de CEO van het bedrijf op vrijdag, terwijl hij benadrukt dat de situatie "lijkt te verbeteren".

Jonathan Cardona sprak op een technische briefing nadat Malta vijf dagen lang te kampen had met stroomstoringen die het staatsenergiebedrijf wijt aan hoge temperaturen die ondergrondse kabels beschadigen.

Duizenden mensen beleefden opnieuw een nacht van zinderende hitte met weinig respijt toen op verschillende plaatsen de stroom uitviel in wat een nooit eindigende hittegolf lijkt te zijn.

Delen van Senglea, Birkirkara, San Ġwann, Rabat, Dingli, Kalkara, Vittoriosa, Cospicua, Żabbar en Marsascala stonden opnieuw een nacht in het donker toen de stroom uitviel.

Op vrijdagochtend zeiden inwoners dat delen van Santa Venera al meer dan 35 uur geen stroom hadden, terwijl de elektriciteit in delen van Qormi na 9 uur 's ochtends uitviel.

In Gżira en Swieqi is de stroom al 15 uur uitgevallen.

En in St Paul's Bay hadden sommige inwoners te maken met een 12 uur durende stroomstoring. De stroom viel donderdag om 19.00 uur uit en kwam vrijdag pas rond 8.00 uur terug.

Dit zijn de voorspellingen voor de komende dagen

Het weer op Malta door NedMalta

Op vrijdagochtend zei Enemalta dat haar werknemers de hele nacht doorgingen met het repareren van ondergrondse storingen, terwijl de energieleverancier begon met het herstellen van de levering aan klanten die getroffen werden door acht nieuwe "netwerkproblemen".

De meeste hoogspanningsstoringen die donderdagavond werden geregistreerd, zijn inmiddels verholpen en klanten zijn in dezelfde gebieden via alternatieve netwerkverbindingen weer op het net aangesloten, zo verzekerde Enemalta.

De onderbreking in delen van Rabat en Mdina werd vrijdag vroeg hersteld, terwijl de klanten die getroffen werden door netwerkstoringen in delen van Msida, Vittoriosa, Cospicua, Kalkara en Żabbar weer op het netwerk zullen worden aangesloten zodra de lopende reparaties vrijdag zijn voltooid.

De eerste stroomstoringen werden gemeld in Naxxar, Mosta en Għargħur op maandagnacht, waarbij sommige inwoners drie opeenvolgende nachten zonder stroom zaten. (ja ook mijn huis heeft er drie dagen achter elkaar al last van)

Delen van Żebbuġ, Qormi, Siġġiewi, Żurrieq en San Ġwann sloten zich hier dinsdag bij aan. Sommigen kwamen zelfs 24 uur zonder elektriciteit te zitten.

Duizenden mensen beleefden opnieuw een nacht van zinderende hitte met weinig respijt toen op verschillende plaatsen de stroom uitviel in wat een nooit eindigende hittegolf lijkt te zijn.

Delen van Senglea, Birkirkara, San Ġwann, Rabat, Dingli, Kalkara, Vittoriosa, Cospicua, Żabbar en Marsascala werden opnieuw geconfronteerd met een nacht in het donker toen de stroom uitviel.

Velen klaagden via sociale media over de situatie, waarbij verschillende mensen beweerden dat ze gedwongen waren om op hun dak of terras te slapen om aan het inferno binnenshuis te ontsnappen.

LIVE BLOG

Dag drie van stroomstoringen terwijl Malta blijft zwelgen in een hittegolf met temperaturen boven de 40℃.

Het is nog onduidelijk wanneer de problemen precies zullen zijn opgelost. Enemalta geeft de aanhoudende hitte de schuld voor het binnendringen van de weg en het beïnvloeden van de kabels. En de hittegolf zal niet snel ophouden.

Minister van Energie Miriam Dalli heeft nog steeds niet gezegd welke compensatie - als die er al is - gezinnen of kleine bedrijven zouden kunnen krijgen, zoals we hebben gehoord van mensen die voedsel moesten weggooien tijdens een crisis van de kosten van levensonderhoud.

We zullen jullie de komende dagen op de hoogte blijven houden.

17.33 uur Volgens de live storingskaart van Enemalta zijn dit de gebieden die op dit moment zonder stroom zitten. Hieronder vallen delen van:

 • Birkirkara;
 • Santa Venera;
 • Msida;
 • Fgura;
 • Marsa;
 • Paola;
 • Tarxien

Wat er tot nu toe bekend is!

 • Parts of Malta remain without electricity after three consecutive days of power cuts;
 • Enemalta has blamed a sustained heatwave, saying heat penetrated the roads and impacted electricity cables, with nine fresh faults overnight;
 • Birkirkara and surrounding areas were worst hit on Thursday and are expected to have electricity restored by 7pm;
 • Malta recorded a new peak in electricity demand on Thursday, at 624 MwH but Enemalta insists this remains below capacity;
 • PN MP and engineer Mark Anthony Sammut claims Enemalta is 'load-shedding' by deliberately disconnecting areas to save the system;
 • The heatwave is expected to continue until at least Thursday next week, with temperatures forecast to increase to a maximum of 41°C;

Wessel maakte te vroeg grappen!

14:23 uur. Ja Wessel, moet je maar niet zeggen dat het aan Tim ligt en dat jij nergens last van had. We zagen dat berichtje een paar uur later wel dat jij ook zonder zat. 

Goed nieuws voor Birkirkara

14.26 Jonathan Cardona heeft gezegd dat hij verwacht dat Birkirkara "terug is, volledig online" om 19.00 uur.

Nog negen storingen 'door de hitte'

14.23 uur De CEO van Enemalta heeft zojuist tijdens een briefing aan verslaggevers verteld dat er gisteravond nog negen storingen waren "vanwege de hitte".

"De hitte dringt door in de weg en beïnvloedt de kabels", legt hij uit. "In het verleden duurden hittegolven een paar dagen, waarna ze afnamen. In dit geval houdt de hittegolf aan. Dit heeft invloed op onze systemen."

Na drie dagen stroomuitval nog meer gepland voor Għargħur

13.30 uur zojuist deze waarschuwing via de sms-service van Enemalta. Er zijn stroomonderbrekingen gepland voor "onderhoud" op zondag in Għargħur, waar bewoners al drie dagen te maken hebben met stroomuitval en een bericht dat het probleem is opgelost.

Op weg naar langste hittegolf in tien jaar

13.05 uur Journaliste Claudia Calleja heeft zojuist een update gekregen van het Meteorologisch Instituut. Voorspellers verwachten dat de huidige hittegolf tot minstens donderdag 27 juli aanhoudt. Als deze langer aanhoudt, zal het de langste hittegolf in de zomermaanden in tien jaar zijn.

Om het in perspectief te plaatsen: de gemiddelde temperatuur voor juli is 31,7°C.

Waar zijn de storingen?

12.51 uur Volgens de stroomstoringskaart van Enemalta zijn er stroomstoringen in Birkirkara, Msida, Santa Venera, Attard, Mosta, Mtarfa, Rabat Qrendi en Għarghur.

Maar dat lijkt niet het volledige plaatje te zijn. In de groepchat vertellen de Nederlanders over andere gebieden. Een kaaskop vertelde dat delen van Luqa ook zonder stroom zitten. "De stroom viel gisteren om 20.00 uur uit en is nog steeds niet hersteld," schreef hij.

Zeven dagen van +40°C hitte in het vooruitzicht

11.57 Malta heeft nog steeds een rode weerswaarschuwing, omdat er voor de komende zeven dagen elke dag een maximumtemperatuur van minstens 40°C wordt verwacht.

Kijk uit naar dinsdag, wanneer het naar verwachting 41°C wordt, maar zelfs 43°C kan aanvoelen.

Trivia tijd: de warmste dag ooit gemeten in Malta was op 9 augustus 1999, toen de temperatuur een zinderende 43,8°C bereikte. De warmste julidag was op 9 juli 1988, toen de temperatuur 42,7 °C bereikte.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.