Lokale gerechten in malta

09/21/2023

Malta heeft een rijke culinaire traditie die beïnvloed is door verschillende culturen en keukens vanwege zijn strategische ligging in de Middellandse Zee. Hier zijn enkele van de lokale gerechten en specialiteiten die je in Malta kunt proeven:

Pastizzi: Dit zijn populaire Maltese hartige gebakjes gemaakt van bladerdeeg en gevuld met ricotta-kaas of erwtenpuree. Pastizzi zijn een veel voorkomend straatvoedsel en worden vaak geserveerd als snack.

Fenek: Konijn is een traditioneel Maltees ingrediënt en wordt vaak gestoofd, gebakken of gegrild. Een van de meest bekende gerechten is "Fenek Moqli" (gebakken konijn), dat vaak wordt geserveerd met knoflook en kruiden. 

Kapunata: Dit is de Maltese versie van ratatouille, gemaakt van gebakken aubergines, tomaten, uien, paprika's en kruiden. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht of als broodbeleg. 

Aljotta: Een traditionele Maltese vissoep gemaakt van verse vis, tomaten, knoflook, en kruiden zoals peterselie. Het wordt vaak op smaak gebracht met een scheutje citroensap. 

Timpana: Dit is een stevig pastagerecht dat lijkt op een pastei en meestal wordt gevuld met gehaktvlees, tomatensaus en pasta. Het wordt gebakken en heeft een knapperige kors 

Hobz biz-Zejt: Een eenvoudig maar smakelijk gerecht gemaakt van vers brood (hobz) doordrenkt met olijfolie en belegd met ingrediënten zoals tomaten, tonijn, uien, olijven en kappertjes. Het is vergelijkbaar met een bruschetta.

Lampuki Pie: Een vispastei gemaakt van lampuki, ook wel bekend als de dorado-vis. De vis wordt gestoofd in tomatensaus en vervolgens in een bladerdeegkorst gebakken.

Kannoli: Hoewel oorspronkelijk van Siciliaanse oorsprong, zijn kannoli ook populair in Malta. Het zijn knapperige gebakjes gevuld met zoete ricotta-kaas en vaak bestrooid met poedersuiker.

Kinnie: Dit is een populaire Maltese frisdrank met een unieke bitterzoete smaak, gemaakt van kruiden en sinaasappelschil. 

Gbejniet: Dit zijn kleine ronde geitenkaasjes, meestal gekruid en ingemaakt in olijfolie. Ze worden vaak gebruikt in salades of als tussendoortje.