Must visit deze week: de weinig bekende St Paul's Islands (ook bekend als Selmunett)

02/08/2024

Een eiland met een behoorlijke geschidenis!

St Paul's Island is een van de eilanden die deel uitmaken van de Maltese archipel. Dit eiland, dat ook Selmunett wordt genoemd, ligt voor de noordoostkust van Malta. Interessant is dat dit kleine stukje land soms in tweeën wordt gedeeld door een ondiepe landengte (een smalle doorgang met aan weerszijden zee), waardoor het St Paul's Islands wordt genoemd (in het meervoud).

Een bijbels verhaal

Volgens het Bijbelverhaal leed de apostel Paulus schipbreuk op het eiland Malta toen hij op weg was naar Rome om terecht te staan. Hij bracht het christendom naar een eiland waar de lokale bevolking de oude goden aanbad. Traditioneel worden St Paul's Bay en St Paul's Island geïdentificeerd als de plek van de schipbreuk.

Een sprong terug in de tijd

Fast forward naar 1575 en de eilanden werden vernoemd naar de Salomone familie die ook eigenaar was van het nabijgelegen land dat nu Mellieha is - een gebied dat ook Selmun werd genoemd (een variatie van de familienaam). Het eiland werd op kaarten aangeduid als Isola Salomone en Isola Salomonetto, in het Maltees geïnterpreteerd als Selmun en Selmunett.

In 1576 werd Marco di Maria voor de kust van Malta achtervolgd door Barbarijse zeerovers. Hij voer naar het smalle kanaal tussen St Paul's Island en Malta om een schuilplaats te zoeken. Toen de piraten hem volgden, liepen ze aan de grond en werden ze gevangen genomen door de Ridders. Als gevolg hiervan gaf Grootmeester Cassiere het eiland aan di Maria en werd het Tal-Barba Marku genoemd.

Na Marco's dood werd het eiland doorgegeven aan zijn familie. Na enige tijd kwam het in handen van Marco's neef Narduccio, die stierf in een zeeslag tegen de Ottomanen, waardoor het eiland werd overgedragen aan de Religie en het in het bezit kwam van de Orde.

Het standbeeld

Een paar honderd jaar later, in 1844, werd er een prominent standbeeld van Sint Paulus op het eiland geplaatst. Het standbeeld, gebeeldhouwd door Segismondo Dimech en Salvatore Dimech, werd ingehuldigd en gezegend op 21 september 1845. Het is een aantal keer gerestaureerd door de NGO Din L-Art Helwa, in 1996, 2007, 2014 en 2015.

Leven op het eiland

Tot de jaren 1930 woonde de boer Vincenzo Borg op het eiland in de toren van Grootmeester Lascaris die hij ombouwde tot boerderij. Hij verliet de woning vlak voor de Tweede Wereldoorlog begon. Het bouwwerk leek op de andere torens van Lascaris aan de kust van de eilanden. Omdat het werd verlaten, stortte de bovenste kamer in en is nu een ruïne.

During his papal visit to our rock in 1990, Pope John Paul II visited the island by boat. In the same year, a statue named Kristu tal-Bahhara (loosely translated as Christ of the Sailors) was sunk near the Island before being moved to Qawra point 10 years later.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Hebben jullie al zin in DE kroegentocht van Malta? Nadat jullie met veel JA op de poll hebben geantwoord hebben wij DE kroegentocht voor jullie opgezet voor Vrijdag 15 Maart!

🍻🏓 Dompel jezelf onder in de opwinding van beerpong aan de schitterende kust van St. Julians, Malta! Vanaf 9 maart en elke twee weken daarna, nodigen we je uit voor het ultieme Beerpong Toernooi bij Melounge.