Kunst en cultuur in Malta

12/01/2023

Zeg je cultuur, dan denk je bij Malta al snel aan cultureel erfgoed: de tempels, kathedralen, palazzo's, verdedigingswerken, toegangspoorten en mooie steden zoals Valletta, Mdina en Birgu. Daarbij draait het allemaal om kalksteen en bouwwerken gemaakt door de mens. Naast dit alles bouwt de mens tot aan vandaag de dag nog aan zoveel meer op het gebied van kunst en cultuur.

Mijn hart gaat, als danseres bij de nationale danscompagnie ZfinMalta, sneller kloppen van dans. Vaak hoor ik van mensen dat ze niet van dans houden, maar als ik met ze doorpraat, blijkt dat ze veelal een verkeerd referentiekader hebben. Dans is zoveel meer dan de klassieker Het Zwanenmeer uit 1877. Persoonlijk vind ik het een prachtig balletstuk, maar eerlijk is eerlijk: het is best langdradig en klassiek ten top. Ga je naar een stuk van ZfinMalta zul je niets van dit alles tegenkomen; hier gaat het om moderne dans met choreografieën van mensen van over de hele wereld. De stukken spreken tot de verbeelding, de muziek varieert van klassiek, tot bombastische sounds en de duur van een stuk is overzichtelijk. Thema's als de vergankelijkheid van de mens, idioterie van sociale media, Odysseus' zeetocht e.d. het komt allemaal aanbod in onze eigentijdse werken.

Een culturele avond is ontspanning, op stap met vrienden, quality time, stof tot nadenken en dus zoveel meer dan die oneindige reeks zwaantjes die op een podium zweven. Het kleine archipel Malta biedt veel op het gebied van kunst en cultuur, soms nog wat ondergewaardeerd door zijn bewoners en bezoekers. Onderstaand een opsomming voor een avondje uit waarin cultuur centraal staat:

National Agency for the Performing Arts (NAPA), bestaande uit de drie disciplines:

En verder:

Het openluchttheater in Valletta; ik bezocht hier de Italiaanse (zang)avond en dat was een groot feest

Hier vind je de opening van het culturele seizoen, onder de naam Notte Bianca ( de Maltese Uitmarkt) op de eerste zaterdag van oktober

Ik heb meerdere voorstelling van Moveo bezocht; het zijn toegankelijk voorstelling 

Aanstormend Maltees kunstenaar waarvan ik een klein werk aan mijn muur heb hangen: 

Ontwerper en kunstenaar die af en toe ook decors voor ZfinMalta ontwerpt: 

Tot zover mijn blog over kunst en cultuur in Malta. Wat mij betreft tot ziens in één van de theaters of kunstgaleries!

Amber van Veen

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur en wat is een betere manier om de wedstrijden van ons Nederlands elftal te beleven dan samen met het Oranje Legioen? Dit jaar nodigen we jullie van harte uit om deel uit te maken van de festiviteiten in TexMex Paceville, dat tijdelijk is omgedoopt tot het Holland Heineken House. Het wordt dé...

Het familiebedrijf SJS Hartons heeft een missie: mensen helpen bewuste aankoopbeslissingen te nemen die het milieu beschermen, door producten aan te bieden die zo min mogelijk schade veroorzaken bij gebruik en verwijdering. Tim (nee niet onze Tim), een gepassioneerde bierliefhebber, heeft deze missie uitgebreid naar speciale biertjes.

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.