Malta houdt simulatie tsunami reactie op dinsdagochtend

11/02/2023

Oefening wordt gehouden in landen in het centrale en oostelijke Middellandse Zeegebied.

Malta's Civil Protection Department zal aanstaande dinsdag een tsunami simulatie houden, zo heeft het Department of Information laten weten.

De oefening op 7 november duurt van 8.00 tot 12.00 uur en is bedoeld om hulpverleners te helpen bij het evalueren van de lokale tsunami-bestrijdingsplannen, het vergroten van de tsunami-paraatheid en het verbeteren van de coördinatie in de hele gemeenschap.

Gelijktijdig zullen er ook soortgelijke oefeningen worden gehouden in andere landen in het oostelijke en centrale deel van het Middellandse Zeegebied, om de zwakke punten in de lokale plannen en de coördinatie tussen de landen vast te stellen.

Naast het afgaan van publieke waarschuwingssystemen zullen hulpverleners een groep schoolkinderen evacueren en vervoeren en communicatieprotocollen testen.

Als onderdeel van de oefening zal het CPD berichten ontvangen van een Italiaans coördinatiecentrum en deze doorgeven aan alle hulpverleners en belanghebbenden.

De oefening, die het hele Middellandse Zeegebied bestrijkt, heeft de naam NEAMWAVE23 gekregen en wordt uitgevoerd onder auspiciën van IOC-UNESCO.

Het CPD coördineert de oefening met de steun van het departement Geowetenschappen van de Universiteit van Malta.

De afgelopen eeuw is de Middellandse Zee getroffen door een aantal tsunami's, zoals in 1908 (Messina), 1956 (Griekenland), 2003 (Algerije) en 2017 (Griekenland).

Een soortgelijke oefening, NEAMWAVE21, werd uitgevoerd in maart 2021, terwijl een grootschalige evacuatieoefening werd uitgevoerd in Marsaxlokk als onderdeel van het Tsunami Last Mile-project in november 2021.

In Malta zal NEAMWAVE23 ook dienen als vereiste voor het CoastWAVE-project, dat wordt gecoördineerd door het departement Geowetenschappen van de Universiteit van Malta. CoastWAVE is bedoeld om een aantal gemeenschappen in het Middellandse Zeegebied, waaronder Marsaxlokk, voor te bereiden op de certificering voor tsunami-gereedheid.</p>

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Zeg je cultuur, dan denk je bij Malta al snel aan cultureel erfgoed: de tempels, kathedralen, palazzo's, verdedigingswerken, toegangspoorten en mooie steden zoals Valletta, Mdina en Birgu. Daarbij draait het allemaal om kalksteen en bouwwerken gemaakt door de mens. Naast dit alles bouwt de mens tot aan vandaag de dag nog aan zoveel meer op het...

Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten zullen jullie in Malta niet gaan overslaan! Samen met jullie willen we een geweldig feest te vieren! Het is weer die tijd van het jaar waarin we gezellig samenkomen, lekkernijen delen en cadeautjes uitpakken.

November mag dan midden in het herfstseizoen vallen en hoewel de temperaturen niet zo hoog zijn en de luchten niet zo zonnig als in de zomer, is Malta nog steeds een van de warmste landen van Europa, dus je kunt nog steeds volop genieten van het warme klimaat.