Malta houdt simulatie tsunami reactie op dinsdagochtend

11/02/2023

Oefening wordt gehouden in landen in het centrale en oostelijke Middellandse Zeegebied.

Malta's Civil Protection Department zal aanstaande dinsdag een tsunami simulatie houden, zo heeft het Department of Information laten weten.

De oefening op 7 november duurt van 8.00 tot 12.00 uur en is bedoeld om hulpverleners te helpen bij het evalueren van de lokale tsunami-bestrijdingsplannen, het vergroten van de tsunami-paraatheid en het verbeteren van de coördinatie in de hele gemeenschap.

Gelijktijdig zullen er ook soortgelijke oefeningen worden gehouden in andere landen in het oostelijke en centrale deel van het Middellandse Zeegebied, om de zwakke punten in de lokale plannen en de coördinatie tussen de landen vast te stellen.

Naast het afgaan van publieke waarschuwingssystemen zullen hulpverleners een groep schoolkinderen evacueren en vervoeren en communicatieprotocollen testen.

Als onderdeel van de oefening zal het CPD berichten ontvangen van een Italiaans coördinatiecentrum en deze doorgeven aan alle hulpverleners en belanghebbenden.

De oefening, die het hele Middellandse Zeegebied bestrijkt, heeft de naam NEAMWAVE23 gekregen en wordt uitgevoerd onder auspiciën van IOC-UNESCO.

Het CPD coördineert de oefening met de steun van het departement Geowetenschappen van de Universiteit van Malta.

De afgelopen eeuw is de Middellandse Zee getroffen door een aantal tsunami's, zoals in 1908 (Messina), 1956 (Griekenland), 2003 (Algerije) en 2017 (Griekenland).

Een soortgelijke oefening, NEAMWAVE21, werd uitgevoerd in maart 2021, terwijl een grootschalige evacuatieoefening werd uitgevoerd in Marsaxlokk als onderdeel van het Tsunami Last Mile-project in november 2021.

In Malta zal NEAMWAVE23 ook dienen als vereiste voor het CoastWAVE-project, dat wordt gecoördineerd door het departement Geowetenschappen van de Universiteit van Malta. CoastWAVE is bedoeld om een aantal gemeenschappen in het Middellandse Zeegebied, waaronder Marsaxlokk, voor te bereiden op de certificering voor tsunami-gereedheid.</p>

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...