Ontdek de magie van Il-Monti: malta's levendige straatmarkttraditie

06/21/2023

Niets is te vergelijken met een ontspannen wandeling over een drukke lokale markt om de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van een levendige gemeenschap in je op te nemen. Malta is een charmant eiland in de Middellandse Zee dat een verborgen juweeltje is met een breed scala aan straatmarkten die elke week plaatsvinden. De markten van Malta zijn een paradijs voor shopaholic, omdat ze alles bieden, van lokale ambachten en vers fruit tot kleding, speelgoed en andere snuisterijen.

Lekkere plek om te slapen op de markt in Marsaxlokk
Lekkere plek om te slapen op de markt in Marsaxlokk

Il-Monti is een onderscheidend en gekoesterd gebruik dat door de eeuwen heen op Malta is doorgegeven. Il-Monti is een eilandbrede straatmarkt die wordt gehouden in een aantal dorpen van het eiland. Op een bepaalde dag van de week komen verkopers samen op deze markt om verschillende goederen aan te bieden, van verse groenten en kleding tot huishoudelijke artikelen en antiek.

We zullen enkele van de must-see markten van Malta in dit blogartikel onderzoeken en de grote verscheidenheid aan goederen en culturele ervaringen laten zien die ze te bieden hebben.

Marsaxlokk Markt (zondagochtend)

Laten we beginnen met een van de meest herkenbare markten van Malta, de Marsaxlokk Fish Market. Elke zondag verandert deze markt, die wordt gehouden in het pittoreske maritieme dorpje Marsaxlokk, de kustlijn in een bijenkorf van activiteit. Hier vindt u een uitstekende collectie recent gevangen vis, waaronder een verscheidenheid aan schelpdieren en regionale specialiteiten zoals lampuki.

Geniet van heerlijke vis gerechten in een van de eetgelegenheden aan het water terwijl u geniet van de levendige omgeving en kijkt naar vissers en kopers die afdingen.

Laten we nu verder gaan met de minder bekende markten voor de reiziger die Malta wil ervaren.

Mosta Market (maandagochtend)

Elke maandag, van 6.30 tot 13 uur, wordt de Mosta Monti gehouden. Deze markt is een verborgen juweeltje naast de beroemde Mosta Rotunda-kerk, tussen de drukke straten van Wied is-Sir Street en Nicolo Isouard Street. Bereid je voor op een leuke winkelervaring terwijl je je een weg baant door een doolhof van kraampjes met een verscheidenheid aan verleidelijke items.

De Kerk van Mosta
De Kerk van Mosta
Birgu bij nacht, candle light festival
Birgu bij nacht, candle light festival

Birgu Market (dinsdagochtend)

Deze is onze favoriet. Het is ook een van de grootste markten die we hebben. Deze markt, die zich bevindt in het charmante en historisch belangrijke stadje Vittoriosa, ook bekend als Birgu, is een echt juweeltje dat ontdekt moet worden. Naast de winkelervaring is er nog zoveel meer te ontdekken in deze rijkelijk historische omgeving met prachtige gebouwen.

Als uw winkeltrip ten einde loopt, opent zich een fascinerend nieuw universum voor u. Op zondag komt ook de oude stad Birgu tot leven met zijn bruisende vlooienmarkt. Deze historisch belangrijke markt biedt een intrigerend assortiment antiek, vintage goederen, kleding, boeken en vreemde verzamelobjecten. 

Gozo Markt (Elke Ochtend)

U kunt een verscheidenheid aan straatmarkten verkennen in de Gozitan-nederzettingen. It-Tokk, de straatmarkt op Victoria's Independence Square, is ongetwijfeld de bekendste van allemaal. It-Tokk heeft de tand des tijds doorstaan, zijn aantrekkingskracht behouden en bewoners tientallen jaren geboeid. De beroemde Gozitan gbejniet, een heerlijke bolvormige kaas gemaakt van schapenmelk, is slechts een van de vele producten die beschikbaar zijn in deze bloeiende markt, samen met chique strohoeden en geavanceerde zonnebrillen.

It-Tokk moet zeker worden bezocht als je de kans hebt om naar Gozo te reizen. Maak je klaar om te genieten van de dynamische essentie van de Gozitan-cultuur, ontdek exclusieve lokale producten en dompel jezelf onder in de bruisende sfeer.

de straatmarkt op Victoria's Independence Square
de straatmarkt op Victoria's Independence Square

Kortom, Il-Monti is een charmante straatmarkttraditie in Malta die toeristen de mogelijkheid biedt om het lokale leven te ervaren, de verrukkelijke keuken van het eiland te proeven, door een verscheidenheid aan goederen te bladeren en te genieten van de levendige sfeer. Il-Monti is een must-see site die een voorbeeld is van de levendige geest en gemeenschappelijke idealen van het eiland, of je nu een shopper bent, een voedselkenner of gewoon probeert te genieten van de echte Maltese ervaring.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...

Hebben jullie al zin in DE kroegentocht van Malta? Nadat jullie met veel JA op de poll hebben geantwoord hebben wij DE kroegentocht voor jullie opgezet voor Vrijdag 15 Maart!