Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op de kusten van Malta

04/24/2023

De blauwe zeekwallen zijn ongevaarlijk volgens de marine bioloog Alan Deidun. Ze hebben een zeer milde angel die sommige mensen niet eens voelen.

Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op Malta
Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op Malta

Duizenden kwallenkolonies, bekend als  wind zeilers, zijn aangespoeld op de kusten van Malta door de sterke wind van vorige week.

De blauwe wezens zijn gespot op tapijtstranden, meestal op de oostelijke koets, in gebieden zoals Baħar iċ-Ċagħaq.

Maar voor degenen die ze willen zien, is er een waarschuwing: ze stoten een vieze stank van rottende vissen uit.

"Als ze sterven, verliezen ze hun prachtige indigokleur en zien ze eruit als plastic", zegt marien bioloog Alan Deidun.

Bekend onder de wetenschappelijke naam velella velella en de Maltese naam Qluh, is elke  wind zeiler niet één kwal - maar bestaat uit een kolonie van vele poliepen die vastzitten aan wat lijkt op een zeil, zegt Deidun.

De poliepen voeden zich met plankton en zijn verbonden door een kanaalsysteem waardoor ze hun voeding delen. Het "zeil" is een platte schijf gemaakt van chitine - dezelfde stof waarvan insectenvleugels zijn gemaakt, zei hij.

Deidun legde uit dat deze kolonies heel normaal zijn in de Maltese wateren in deze tijd van het jaar. Vorig jaar hield de koude winter ze weg, maar ze varen meestal door de zeeën van Malta terwijl ze over de westelijke Middellandse Zee drijven en de zee verlichten met hun indigozeilen.

velella velella aangespoeld op Malta
velella velella aangespoeld op Malta

Dit jaar duwde de sterke oostenwind die vorige week over Malta blies hen naar de oostkust van Malta waardoor ze strandden en stierven.

"Wanneer ze sterven, verliezen ze hun prachtige indigokleur en zien ze eruit als plastic," zei hij eraan toevoegend dat ze een vieze stank van rottende vissen afgeven.

Deidun voegde eraan toe dat er nog een interessant feit is over deze kwallenkolonies, die een zeer milde angel hebben die sommige mensen niet eens voelen.

Het aftellen is begonnen!

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Hebben jullie al zin in DE kroegentocht van Malta? Nadat jullie met veel JA op de poll hebben geantwoord hebben wij DE kroegentocht voor jullie opgezet voor Vrijdag 15 Maart!

🍻🏓 Dompel jezelf onder in de opwinding van beerpong aan de schitterende kust van St. Julians, Malta! Vanaf 9 maart en elke twee weken daarna, nodigen we je uit voor het ultieme Beerpong Toernooi bij Melounge.