Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op de kusten van Malta

04/24/2023

De blauwe zeekwallen zijn ongevaarlijk volgens de marine bioloog Alan Deidun. Ze hebben een zeer milde angel die sommige mensen niet eens voelen.

Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op Malta
Duizenden blauwe kwallen spoelen aan op Malta

Duizenden kwallenkolonies, bekend als  wind zeilers, zijn aangespoeld op de kusten van Malta door de sterke wind van vorige week.

De blauwe wezens zijn gespot op tapijtstranden, meestal op de oostelijke koets, in gebieden zoals Baħar iċ-Ċagħaq.

Maar voor degenen die ze willen zien, is er een waarschuwing: ze stoten een vieze stank van rottende vissen uit.

"Als ze sterven, verliezen ze hun prachtige indigokleur en zien ze eruit als plastic", zegt marien bioloog Alan Deidun.

Bekend onder de wetenschappelijke naam velella velella en de Maltese naam Qluh, is elke  wind zeiler niet één kwal - maar bestaat uit een kolonie van vele poliepen die vastzitten aan wat lijkt op een zeil, zegt Deidun.

De poliepen voeden zich met plankton en zijn verbonden door een kanaalsysteem waardoor ze hun voeding delen. Het "zeil" is een platte schijf gemaakt van chitine - dezelfde stof waarvan insectenvleugels zijn gemaakt, zei hij.

Deidun legde uit dat deze kolonies heel normaal zijn in de Maltese wateren in deze tijd van het jaar. Vorig jaar hield de koude winter ze weg, maar ze varen meestal door de zeeën van Malta terwijl ze over de westelijke Middellandse Zee drijven en de zee verlichten met hun indigozeilen.

velella velella aangespoeld op Malta
velella velella aangespoeld op Malta

Dit jaar duwde de sterke oostenwind die vorige week over Malta blies hen naar de oostkust van Malta waardoor ze strandden en stierven.

"Wanneer ze sterven, verliezen ze hun prachtige indigokleur en zien ze eruit als plastic," zei hij eraan toevoegend dat ze een vieze stank van rottende vissen afgeven.

Deidun voegde eraan toe dat er nog een interessant feit is over deze kwallenkolonies, die een zeer milde angel hebben die sommige mensen niet eens voelen.

Het aftellen is begonnen!

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur en wat is een betere manier om de wedstrijden van ons Nederlands elftal te beleven dan samen met het Oranje Legioen? Dit jaar nodigen we jullie van harte uit om deel uit te maken van de festiviteiten in TexMex Paceville, dat tijdelijk is omgedoopt tot het Holland Heineken House. Het wordt dé...

Het familiebedrijf SJS Hartons heeft een missie: mensen helpen bewuste aankoopbeslissingen te nemen die het milieu beschermen, door producten aan te bieden die zo min mogelijk schade veroorzaken bij gebruik en verwijdering. Tim (nee niet onze Tim), een gepassioneerde bierliefhebber, heeft deze missie uitgebreid naar speciale biertjes.

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.