Wist je dat de grootste witte haai hier is gevangen?

01/13/2022
Filfa shark - 7 meter en 14 centimeter
Filfa shark - 7 meter en 14 centimeter

Nu niet allemaal gelijk terug naar Nederland vluchten!

Maar het is inderdaad waar dat (voor toen) de grootste witte haai ooit hier in de zee van Malta is gevangen. 

Dit is het verhaal van een witte haai die op 17 april 1987 in Malta werd gevangen. Alfredo Cutajar, een lokale visser, uit het vissersdorpje 'Wied-iz-zurrieq' was op pad voor zijn dagelijkse toer. Het was de tijd van het jaar om op tonijn en zwaardvis te vissen, dus hij had een haak van 25 cm lang vastgebonden aan een groot touw en een ballast van steen. Het is een vissoort die erg populair is bij Maltese vissers vanwege de altijd uitstekende winsten. Maar deze keer beet geen enkele tonijn of zwaardvis Alfredo's stalen haak (Alfredo heeft de bijnaam "Zoon van God" door iedereen omdat hij de enige is die alle grootste haaien vangt die onze wateren bezoeken).

Om precies 04.30 uur op 17 april ging Alfredo aan boord van zijn 5 meter lange boot, aangedreven door een 9,9 CV buitenboordmotor, voorbereid op zijn eenzame tour van het controleren van zijn haken en het verzamelen van zijn aas. Na ongeveer een half uur arriveerde hij op het punt waar hij vertrok, in de regel zijn eerste haak. Zijn lijnen waren altijd verbonden met een grote marker, ofwel een grote kurk of een lege kan. Toen hij ze een voor een controleerde, zag hij dat een van de kurkdobbers onder water stond en dat er iets groots aan vastzat: een zwaardvis of misschien een tonijn.

Hij naderde de drijver en probeerde het touw van de lijn te verankeren, maar het was te zwaar en zat vast. Hij keek om zich heen in de hoop iemand in de buurt te zien die hem kon helpen. Hij zag een grote vissersboot en begon te seinen dat deze hem zou komen helpen. Snel bereikte de grote vissersboot hem en al snel werd de lijn aan de ankerlier vastgemaakt en aan boord gehesen. Terwijl dit aan de gang was, zag Alfredo een enorme witte vorm uit de diepblauwe zee komen. Dichter bij de oppervlakte realiseerde Alfredo zich dat hij te maken had met een gigantische haai die worstelde voor zijn leven. Beetje bij beetje werd het naar de oppervlakte gebracht: het was bijna twee keer de lengte van Alfredo's boot. Het was zo enorm dat het nodig was om het naast de grote vissersboot te hangen en het duurde drie uur om terug te keren naar het dorp. Toen ze aankwamen, vertoonde de haai nog steeds tekenen van leven terwijl de mensen zich verzamelden om ernaar te kijken. Maar teleurstellend genoeg was de haai te zwaar voor de beschikbare dokdavit, die alleen werd gebruikt voor het vervoeren van kleine boten, dus gingen de grote vissersboot en de haai terug naar zee naar een ander vissersdorp, Marsaxlokk, waar een kraan op het dok staat. Ook daar verzamelde zich een grote menigte. 

Om zeker te zijn is de haai twee keer gemeten vanaf de punt van de snuit tot aan de punt van de bovenkwab van de staart. Het was 7 meter en 14 centimeter lang. Het is de nieuwe record; de vorige was die van een haai van 6 meter en 40 centimeter gevangen in Castillo de Cojimar (een paar kilometer van Havana, Cuba) in maart 1945, ook een vrouwtje van ongeveer 3 ton. Het is de grootste en officieel geverifieerd door het Guinness Book of Records, omdat alle andere vastgelegde voorbeelden nooit konden worden bewezen. Maar nu heeft de haai van 7 meter en 14 centimeter die in de Maltese wateren is gevangen, het record overtroffen. De lengte is bevestigd door drie wetenschappelijke mariene instituten. Het gewicht wordt geschat op 3 ton inclusief maaginhoud en lever. De leeftijd wordt geschat op 25/30. De kaak is tentoongesteld in het overheidsmuseum voor geschiedenis en cultuur op het eiland Gozo. Gelukkig brak de haai geen tanden terwijl hij probeerde zich te bevrijden van de stalen haak. Het is de meest complete en grootste witte haaienkaak ter wereld. 

Geen reden tot paniek!

We kunnen nog steeds gaan zwemmen, er hebben maar 4 aanvallen van haaien plaatsgevonden op Malta. Zelfs bij ons in Nederlands hebben er meer plaatsgevonden!

Lees hier meer over de aanvallen die hebben plaatsgevonden!

  • Shark attack in Malta 1890
  • Shark attack in Malta 1907
  • Shark attack in Malta 1956
  • Shark attack in Malta in 2010

Je kan nog steeds veilig gaan zwemmen!

Ramla
Ramla

Waar te gaan zwemmen?

Zandstranden op Malta: daar moet je goed naar zoeken. Maar ze zijn er wel. En gelukkig zijn er nog meer mooie stranden op Malta. Zowel Malta als Gozo zijn perfecte bestemmingen voor een heerlijk relaxte strandvakantie.

Dit is er nu te beleven op Malta

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur en wat is een betere manier om de wedstrijden van ons Nederlands elftal te beleven dan samen met het Oranje Legioen? Dit jaar nodigen we jullie van harte uit om deel uit te maken van de festiviteiten in TexMex Paceville, dat tijdelijk is omgedoopt tot het Holland Heineken House. Het wordt dé...

Het familiebedrijf SJS Hartons heeft een missie: mensen helpen bewuste aankoopbeslissingen te nemen die het milieu beschermen, door producten aan te bieden die zo min mogelijk schade veroorzaken bij gebruik en verwijdering. Tim (nee niet onze Tim), een gepassioneerde bierliefhebber, heeft deze missie uitgebreid naar speciale biertjes.

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.