De meest angstaanjagende en gevaarlijke dieren in Malta

09/20/2023

Dus je denkt erover om naar Malta te gaan. Talloze dagen zonneschijn en prachtige landschappen veroveren het hart van elke reiziger. Maar hoe zit het met de wilde dieren? Welke gevaarlijke dieren op Malta moet je kennen voordat je in het vliegtuig stapt?

Geloof het of niet, maar op dit kleine eiland vind je een heleboel enge beestjes die je beter kunt vermijden. Het eiland wordt omringd door de Middellandse Zee, die een thuis biedt aan een aantal van de vreemdste en gevaarlijkste dieren van Malta. Zowel de grotten en baaien aan de kustlijn als het rotsachtige binnenland bieden uitstekende schuilplaatsen voor dodelijke dieren!

Dus terwijl je het op tien na kleinste land ter wereld verkent, moet je je ogen open houden voor deze negen gevaarlijkste dieren op Malta! Je weet maar nooit wanneer je er eentje tegenkomt.

cat snake 'kattenslang'
cat snake 'kattenslang'

Latin Name Telescopus fallax
Key Features Cat-like eye with a vertical pupil and ash-grey bands along the body
Treatment Seek medical attention if you are unfortunate to receive a bite
Where To Find Them Seen after dusk in rocky habitats 

Cat Snake

Er zijn verschillende soorten slangen op het eiland, maar de cat snake 'kattenslang' is de enige giftige slang op Malta. Gelukkig voor ons is het gif van deze slang niet zo gevaarlijk voor mensen. Ze hebben de neiging om kleine zoogdieren te eten!

Kattenslangen hebben een toepasselijke naam vanwege hun katachtige oog. Ze worden geïdentificeerd met een verticale pupil en asgrijze banden langs het 1 meter lange lichaam en worden vaak gezien na zonsondergang. Zoals de meeste slangen leeft de kattenslang in rotsachtige habitats.

Andere veel voorkomende ongevaarlijke slangensoorten zijn

 • Leopard snake
 • Western whip snake
 • Algerian whip snake
De 'recluse spider' (kluisspin)
De 'recluse spider' (kluisspin)

Latin Name Loxosceles reclusa
Key Features Small brown body with long legs and strong jaws
Treatment Seek medical attention if you are unfortunate to receive a bite
Where To Find Them Seen around the Maltese countryside under rocks and in shady spaces
Conservation Status Least concern 

De 'recluse spider' (kluisspin)

In Malta zijn 157 soorten spinnen geregistreerd. De meeste hiervan zijn giftig, maar slechts één soort heeft een gif dat sterk genoeg is om mensen te verwonden. De 'recluse spider' (kluisspin), ook wel bekend als de 'convict spider', is slechts 1 cm groot en heeft toch een krachtige beet.

Recluse spinnen vind je meestal op het platteland, maar ze komen ook wel in gebouwen en appartementen op het eiland voor. Hoewel een ontmoeting onwaarschijnlijk is, wordt het door de Maltezen sterk aangeraden om niet te proberen een spin op te pakken.

If bitten, side effects could include:

 • Localized swelling
 • Severe pain
 • Rash and numbness
 • Infection of the wound
 • Tissue damage
Mediterranean Yellow Scorpion
Mediterranean Yellow Scorpion

Latin Name Leiurus quinquestriatus
Key Features Yellow or light brown body, between 2-4cm in length
Treatment Seek medical attention if you are unfortunate to receive a sting
Where To Find Them Seen around the Maltese countryside under rocks and in shady spaces 

Mediterranean Yellow Scorpion

Nauw verwant aan de kluisspin, wat gevaar betreft, is de mediterrane gele schorpioen. Dit is een relatief kleine schorpioensoort, maar de staart kan een ongelukkig slachtoffer veel pijn doen!

De meeste ontmoetingen met deze gevaarlijke beestjes vinden plaats op wandelpaden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je er een tegenkomt in een druk vakantieoord.

Hoewel deze schorpioenen zich niet uitsloven om mensen aan te vallen, zullen ze zichzelf wel beschermen. Dus als je aan het wandelen bent, vermijd dan om stenen op te rapen of spleten te verstoren. Je weet maar nooit wat je kunt verstoren!

Scorpionfish
Scorpionfish

Latin Name Scorpaenidae
Key Features Spines along body and fins, red and brown in color camouflaging in coral and rocks
Treatment Seek medical attention if you are unfortunate to receive a sting
Where To Find Them Seen around the Maltese ocean on coral and rock sea beds 

Scorpionfish

Als land omringd door water is het niet verwonderlijk dat er zoveel gevaren in zee leven. De goed gecamoufleerde schorpioenvis is er daar één van.

Deze vissen gaan prachtig op in de koraalriffen en worden vaak aangezien voor rotsen of zand. Schorpioenvissen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, giftig. Ze hebben stekels langs de rug en de vinnen die een krachtig gif injecteren in roofdieren en ongewenste voeten van zwemmers!

Een steek van een schorpioenvis is extreem pijnlijk. Je zult intense pijn en zwelling ervaren, wat mogelijk invloed heeft op het volgende

 • Ademhalingssysteem
 • Cardiovasculair systeem
 • Urinewegstelsel
 • Zenuwstelsel
Sea Urchin
Sea Urchin

Latin Name Echinoidea
Key Features Spines all over and vary in color, camouflaging in coral and rocks
Treatment Carefully remove spikes, seek medical attention if you are unfortunate to encounter
Where To Find Them Seen around the Maltese ocean on coral and rock sea beds 

Sea Urchin

Zee-egels kunnen zich ook heel goed verstoppen tussen de rotsen en op de zeebodem. Toeristen en vissers stappen vaak op een zee-egel. Deze zeedieren komen in verschillende kleuren voor. Zwart komt het meest voor, maar je kunt ook bruine, donkergroene, rode, paarse en blauwe zee-egels krijgen.

De stekels kunnen geladen zijn met een gifstof en kunnen een negatieve reactie veroorzaken. Als je erop gaat staan, breken de stekels af en nestelen ze zich in het ongelukkige slachtoffer. Dit is over het algemeen pijnlijk en de stekels moeten voorzichtig met een pincet worden verwijderd. Wees heel voorzichtig bij het verwijderen van de stekels, want ze versplinteren en brokkelen gemakkelijk af, wat tot verdere complicaties kan leiden.

Great White Shark
Great White Shark

Latin Name Carcharodon carcharias
Key Features Extremely large torpedo-shaped body, grey body, and white underbelly
Treatment Seek urgent medical attention if you are attacked
Where To Find Them Seen around the Maltese ocean in deep waters 

Great White Shark

Malta ligt midden in de Middellandse Zee. Zijn er haaien in de Middellandse Zee? Ja, die zijn er.

En een van de gevaarlijkste en angstaanjagendste koudbloedige wezens die in deze wateren voorkomt, is de iconische grote witte haai. Deze haaien hebben wereldwijd een slechte reputatie en zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de niet-uitgelokte aanvallen.

De 'man in het grijs' die door de Maltese wateren zwemt, kan 20 voet lang worden en tot 2 ton wegen. Voor de gemiddelde mens is het vrij eenvoudig om deze beesten te herkennen. Ondanks de veronderstelde dreiging houden deze haaien zich meestal op zichzelf en hoef je niet bang te zijn.

Als je op Malta bent, is het belangrijk om naar de lokale bevolking te luisteren en haaienwaarnemingen serieus te nemen. Grote witte haaien maken er geen gewoonte van om dicht bij de kust te komen, maar het is een goed idee om voor de zekerheid een alarmsignaal af te geven!

Pufferfish
Pufferfish

Latin Name Tetraodontidae
Key Features Small and rounded fish with frilly fins and typically bright colors (a sign of the poison)
Treatment Seek urgent medical attention if you touch or ingest the fish
Where To Find Them Seen around the Maltese ocean and reefs 

Pufferfish

De kogelvis is na de gouden gifkikker het giftigste dier ter wereld. Deze vissen hebben een krachtig tetrodotoxine in hun weefsel, waardoor ze gevaarlijk zijn om zelfs maar aan te raken. Dit is een sterk neurotoxine dat bij inname ernstige problemen kan veroorzaken voor het zenuwstelsel, de urinewegen en het cardiovasculaire systeem.

Er zit genoeg gif in één kogelvis om 30 volwassen mensen te doden. De tetrodotoxine in kogelvissen is 1200 keer giftiger dan cyanide.

Als je het ongeluk hebt om het effect van de kogelvis te ervaren, dan moet je dringend medische hulp zoeken om ademhalingsbehandelingen te krijgen. Er is geen bekend tegengif voor de steek.

Sommige dure Japanse restaurants serveren fugu sushi. Hiervoor is een deskundig getrainde kok nodig om de kogelvis te bereiden. 60% van de vergiftigingen leidt tot de dood, dus dit is een riskante maaltijd om te proberen!

Portuguese Man’O War
Portuguese Man’O War

Latin Name Physalia physalis
Key Features Bright blue jelly-like body with long trailing tendrils, normally connected in a string
Treatment Carefully remove the tendrils and wash with vinegar
Where To Find Them Seen around the Maltese ocean and reefs, and washed up on the beach 

Portuguese Man'O War

Last but not least hebben we de Portugese man'o war. De zee rond Malta ligt op de vliegroute van zwermen van deze stekende wolken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de Portugese man'o war geen kwal. Het zijn gespecialiseerde geleiachtige organismen met lange slepende ranken.

De ranken maken deze kleine organismen gevaarlijk. Omdat ze vol zitten met een neurotoxine, kan een steek dodelijk zijn. De steek is ongelooflijk pijnlijk, vergelijkbaar met een gloeiend hete draad die tegen de huid wordt gedrukt.

Thuisbehandeling van de steek is mogelijk (maar in sommige gevallen is medische hulp nodig). Je moet de ranken voorzichtig verwijderen door ze op te tillen, niet te borstelen, en vervolgens het gebied met azijn of urine overgieten. Dit neutraliseert de angel en vermindert de pijn.

Deze gevaarlijke dieren in Malta leven niet alleen in het water, maar spoelen ook vaak aan op het strand. Let dus goed op het zand als je geniet van een strandwandeling bij zonsondergang.

Wat is het gevaarlijkste dier op Malta?

De gevaarlijkste dieren op Malta zijn de Portugese Man'O War of de kogelvis. Beiden bevatten een krachtig gif dat kan leiden tot ondraaglijke pijn, misselijkheid en mogelijk zelfs de dood.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Ook al bevind je je in het zonnige Malta, wij brengen een stukje Nederland naar jou toe! Op vrijdag 10 mei vanaf 19:00 uur nodigen we je uit om te komen genieten van heerlijke kroketten en frikandellen bij MeLounge in St Julians.

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.