Ontdek de noordelijke wandelpaden van Malta: Een wandeling door natuur en geschiedenis

10/14/2023

Ben je klaar voor een avontuur?

Malta, de kleine maar pittoreske eilandnatie in de Middellandse Zee, is niet alleen beroemd om zijn rijke geschiedenis en prachtige stranden, maar ook om zijn natuurlijke schoonheid en gevarieerde landschappen. Terwijl veel bezoekers naar de zandstranden trekken, vooral tijdens de zomermaanden, biedt de noordelijke regio van het eiland een ander soort avontuur - wandelen.

Laten we ons eens verdiepen in de beste wandelroutes in het noorden van Malta, waar je de ruige schoonheid van het eiland, het weelderige landschap en de historische bezienswaardigheden te voet kunt ontdekken.

Marfa Watchtowers Route

De tocht begint bij het beroemde Għadira strand, een geliefde bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Hier komt fijn, poederachtig zand sierlijk samen met het glinsterende turquoise van de zee - een sereen en uitnodigend startpunt voor je wandelavontuur.

De Marfa Watchtowers Route begint aan de klim vanaf het strand en leidt je weg van de charmes van de kust naar het hart van het Maltese platteland. Terwijl je het pad betreedt, slingert het door bosrijke open plekken, die interessant genoeg vandaag de dag nog steeds dienst doen als jachtgebied. Het pad slingert langs de pittoreske Marfa Ridge en biedt een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Uiteindelijk daalt het pad af in een zanderige baai en onthult de aanwezigheid van historische verdedigingstorens die dateren uit de jaren 1600. De tocht gaat verder omhoog en leidt je naar de grootsheid van het Rode Paleis.

Het laatste deel van de wandeling omvat een klim die een ideaal uitkijkpunt biedt voor het ervaren van prachtige zonsondergangen. Als je verder gaat, word je beloond met een bezienswaardigheid die het rijke historische erfgoed van Malta weerspiegelt - de iconische Rode Toren, die door de eeuwen heen als schildwacht heeft gefungeerd.

Red Palace
Red Palace

Details van de route:

- Totale lengte: 14,45 kilometer

- Geschatte duur: Ongeveer 3,5 uur

- Moeilijkheidsgraad: Matig

Golden Bay to Ġnejna

Deze enigszins cirkelvormige route mag dan relatief kort zijn, maar het is een duidelijk voorbeeld van Malta's meest betoverende stranden en kustuitzichten. Bovendien ligt de route binnen de grenzen van het nationale park Il-Majjistral Nature & History Park.

De tocht begint bij de idyllische Golden Bay, een schilderachtige inham met een prachtig strand. Vanaf hier leidt het pad je langs de Għajn Tuffieħa Toren, die je naar Għajn Tuffieħa leidt. Aanvankelijk volgt het pad de contouren van het prachtige Għajn Tuffieħa strand.

Vervolgens loop je over een betoverende strook kleikliffen en stijg je uiteindelijk op naar een hoger uitkijkpunt op de landtong. Dit hoger gelegen terrein heeft opvallende rode rotsformaties en beloont je met een prachtig uitzicht op Għajn Tuffieħa. Als je de landtong verlaat, vervolg je je weg langs het pad dat bovenop de kleirotsen blijft liggen. Onderweg kom je het rode zand van Qarraba Bay tegen, terwijl het pad landinwaarts stijgt.

Het pad blijft de kustlijn volgen en leidt je naar Ġnejna Bay, waar het tijd is om je voor te bereiden op de terugweg. Deze terugweg is steil en leidt naar de toppen van de kliffen aan de kust, maar het is zeker de moeite waard omdat je vrij uitzicht hebt op zowel Qarraba Bay als Għajn Tuffieħa.

Ġnejna
Ġnejna

Details van de route:

- Totale lengte: 6 kilometer

- Geschatte duur: 2,5 uur

- Moeilijkheidsgraad: Matig

Xemxija Heritage Trail

Deze wandelroute is een zeldzame parel onder de wandelroutes in Malta, omdat er geen privé-eigendommen worden verstoord. Wat echt indruk zal maken, is de enorme dichtheid aan archeologische en natuurlijke wonderen, samengebald binnen deze relatief korte tijdsspanne.

De route begint op een 2000 jaar oude Romeinse weg, ooit een pelgrimsroute, die langs overblijfselen van droogstenen puinmuren kronkelt. Dit oude pad leidt je naar de intrigerende Grot van de Gallei.

Onderweg kom je een beroemde Romeinse bijenstal tegen, een oude johannesbroodboom en nog een grot - de Grot der Begrafenissen.

Als je het pad vervolgt, kom je bij een wegwijzer die je de weg wijst naar andere sites van archeologisch belang. Volg het aarden pad naar links en je komt al snel een neolithische tempel tegen, die vandaag de dag nog steeds een bescheiden stapel stenen is.

Waag je verder in de bossen, waar het pad uiteindelijk uitkomt bij een boeiende hut met kraagstenen. Vanaf hier vormt het pad een lus die je terugbrengt naar de eerste wegwijzer. Hier sla je een andere weg in naar de Punische graftombe.

Xemxija Heritage Trail
Xemxija Heritage Trail

Details van de route:

- Totale lengte: 3,8 kilometer

- Geschatte duur: 1,5 uur

- Moeilijkheidsgraad: Zeer gemakkelijk

Selmun Circular Hike

De Selmun Circular Hike, een wandelroute van 8 kilometer in het noordoosten van Malta, onthult een panorama van een aantal van de meest iconische bestemmingen van het eiland. Tijdens deze tocht zul je getuige zijn van het vorstelijke Selmun Palace, het serene Imgiebaħ Beach (ook bekend als Selmun Beach) en het legendarische St. Paul's Island, elk een gekoesterd facet van Malta's rijke tapijt.

De wandeling, doorspekt met terrasvormige velden en kliffen van klei, leidt je langs een kustpad dat fascinerende uitzichten onthult. Het pad begint bij Selmun Palace en leidt je bergafwaarts naar de rustige omhelzing van Imġiebaħ Beach. Omringd door ruige kliffen straalt dit afgelegen toevluchtsoord een sfeer van sereniteit uit, wat de schilderachtige allure versterkt.

Het pad loopt omhoog en leidt je naar de uitnodigende kliffen van klei. Hier word je begroet door adembenemende uitzichten die de met kalksteen bedekte kust en het silhouet van St. Dit eiland heeft een historische betekenis en staat bekend om zijn verband met het bijbelse verhaal over de schipbreuk van Paulus op zijn noodlottige reis naar Rome.

Selmun Circular Hike
Selmun Circular Hike

Details van het pad:

- Totale lengte: 7,88 kilometer

- Geschatte duur: 2,5 uur

- Moeilijkheidsgraad: Matig

Comino Loop

Verscholen tussen de grotere eilanden Malta en Gozo, lonkt het betoverende juweel Comino voor wie op zoek is naar rust en onbetreden paden. Comino is de ultieme bestemming om van de platgetreden paden af te wijken en ongehaaste wandelingen te maken.

Je wandelexpeditie begint bij de beroemde Blue Lagoon en strekt zich uit langs de omtrek van dit kleine paradijs. Hoewel de aantrekkingskracht van de Blue Lagoon onmiskenbaar is vanaf het moment dat je voet aan wal zet op Comino, kun je het reserveren als een welverdiende beloning voor het einde van je reis.

Als je van boord gaat, ga je naar rechts en volg je de rand van de Blue Lagoon. Langs deze route kom je de overblijfselen van een verlaten ziekenhuis tegen voordat je St. Mary's Battery bereikt - een van de drie historische kustverdedigingswerken die op Comino bewaard zijn gebleven.

Voorbij dit punt neemt het pad een rotsachtige bocht landinwaarts en leidt je via een kronkelend pad door het binnenland van het eiland. Onderweg kom je langs overblijfselen van boerderijen uit het verleden en een ruig landschap dat een aparte, ongetemde schoonheid heeft behouden. Uiteindelijk komt het pad weer bij de kust uit en onthult de pittoreske Santa Maria baai en het uitnodigende zandstrand - een alternatief voor de drukke drukte bij de Blue Lagoon.

Sla linksaf en je komt uit bij het enige bastion van gastvrijheid op het eiland, het eenzame hotel. Het pad leidt je dan naadloos terug naar de betoverende omhelzing van de Blue Lagoon. Je hebt nu genoeg gelopen om een verkwikkende duik in het kristalheldere, turkooizen water te verdienen - een passend einde van je verkenningstocht.

Comino
Comino

Details van de route:

- Totale lengte: Ongeveer 6,5 kilometer

- Geschatte duur: Ongeveer 2 uur

- Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Of je nu een fervent wandelaar bent of gewoon op zoek naar een unieke manier om Malta's natuurlijke schoonheid te ontdekken, de paden in het noorden van het eiland zullen zeker een blijvende indruk achterlaten.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het is zeker de moeite waard om een buskaart aan te vragen als je naar Malta komt, met een buskaart kan je GRATIS gebruik maken van de bussen, de ferries tussen Valletta en Sliema / Valletta en Birgu en de lift van Barrakka upper gardens. Zonder kaart zijn de kosten €2.50 per trip.

April is een geweldige tijd om Malta en Gozo te bezoeken, want het weer begint langzaam warmer te worden naarmate de lente vordert. In deze blog zullen we kijken naar het weer dat je kunt verwachten op deze prachtige eilanden in april, inclusief informatie over UV-straling en zwemomstandigheden.

Ben jij klaar voor het meest epische evenement van het jaar? Dutch Kingsday, the Malta edition, staat voor de deur en we hebben JOU nodig om tickets te verkopen en de feestvreugde naar een hoger niveau te tillen! Maar wacht, we zijn niet op zoek naar de standaard verkopers die je op straat tegenkomt. Nee, we zoeken mensen met...