UNESCO World Heritage sites op Malta

03/20/2023

De Maltese eilanden hebben drie sites ingeschreven op de UNESCO World Heritage List. Dit zijn de stad Valletta, de megalithische tempels en het Ħal Saflieni Hypogeum.

The Megalithic Temples
The Megalithic Temples
Valletta tijdens het vuurwerkfestival
Valletta tijdens het vuurwerkfestival

Valletta – Een Europese kunststad

Valletta is de hoofdstad van Malta en is vernoemd naar de oprichter, Jean Parisot, de gerespecteerde Grootmeester van de Orde van Sint-Jan. Het staat bekend als The Fortress City en ook, de Citta 'Umilissima, wat zich vertaalt als "een stad gebouwd door heren voor heren". Als hoofdstad is het het administratieve en commerciële centrum van de Maltese eilanden, een levendige, levende, werkende stad.

Gevestigd op het dorre rotsschiereiland Mount Sceberras, compleet met de twee diepe havens, de Grand Harbour en Marsamxett, begon de stad in 1566 met een prachtig en imposant fort. Opmerkelijk genoeg, zelfs met de beperkingen op de mechanica van de bouw in die tijd, duurde Valletta, compleet met een kathedraal, forten en bastions, slechts 15 jaar om te voltooien.

Valletta is een van de UNESCO-werelderfgoedlocaties vanwege de concentratie van historische gebieden die allemaal vertellen over zijn verbazingwekkende verleden. De Ridders van St. John voorzagen een "moderne" stad, en het is nog verder verfraaid door meesterwerken van barokke architectuur. De smalle straatjes zijn de thuisbasis van enkele van de mooiste paleizen, kerken en kunstwerken in Europa. Overdag druk en bruisend, het is 's nachts wanneer er een tijdloos gevoel is, een van teruglopen in de tijd.

De architectuur van de stad terwijl je er omheen loopt, is intrigerend en interessant met functies zoals fonteinen, wapenschilden, nissen en votiefbeelden, waarvan je sommige je nek moet hijsen om ze op hoge borstweringen te zien. Maar dit is ook een zeer moderne stad, met hoofdstraten vol met internationale winkels en smalle straatjes met kleine winkeltjes en leuke cafés.

De gemakkelijkste en beste manier om Valetta te zien is te voet en een goede plek om te beginnen zijn de verschillende prachtige tuinen. De drie meest populaire zijn de Upper en Lower Barrakka Gardens en de Hastings Gardens, maar er zijn verborgen tuinen die gewoon smeken om ontdekt te worden. Vanuit de Upper Barrakka Gardens is de Saluting Battery te zien en er is ook een lift om je langs de bastions naar zeeniveau te brengen.

Een andere site die een must-visit is, is de St. John's Cathedral en het Museum, waar meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals Caravaggio en Mattia Preti te vinden zijn. Andere bezienswaardigheden zijn meer prachtige barokke kerken, musea en de auberges en pleinen van voormalige grootmeesters van de Orde van de Ridders van St. John.

Ħal Saflieni Hypogeum

Ħal Saflieni Hypogeum
Ħal Saflieni Hypogeum

Veel ouder dan Valetta, maar niet zo oud als de andere van de UNESCO-werelderfgoedlocaties in Malta, de megalithische tempels, de Hal Saflieni Hypogeum bij Paola is een ondergrondse kamer die dateert uit 2500 voor Christus. Dankzij uitgebreide opgravingen is een schat aan archeologische etnografie blootgelegd en verzameld, waaronder menselijke skeletten, aardewerk, beeldjes, gebeeldhouwde dieren en persoonlijke ornamenten zoals kralen en amuletten.

Het Hypogeum is uit de rots gehouwen en heeft een oppervlakte van ongeveer 500 m² en beschikt over doorgangen, kamers en zalen. De kamers vertonen verschillende normen van vakmanschap en zijn divers in grootte en vorm. Er zijn drie niveaus in het complex met elk niveau daterend uit een ander tijdperk. Het oudste niveau dateert uit 2500-3150 voor Christus met het diepste niveau 10,6 meter onder de grond. Het middelste niveau dateert uit 3300-3000 voor Christus en bevat een aantal kamers die een gladde afwerking hebben die lijkt op geconstrueerd metselwerk. Het bovenste niveau dateert uit 3600-3300 voor Christus en is een grote holte met grafkamers op elke plaats die leidt naar een centrale doorgang.

Bezoekersaantallen van het Hypogeum zijn strikt beperkt omdat het microklimaat van de site strikt moet worden gereguleerd voor instandhoudingsdoeleinden. De rondleiding begint in een inleidende tentoonstelling en audiovisuele presentatie in meerdere talen aan de mensen die de tempels hebben gebouwd en de relatie van het Hypogeum met de andere tempelsites op Malta. Het is raadzaam om van tevoren tickets te boeken, omdat tours snel worden geboekt. Tickets kunnen online worden geboekt op de website van Heritage Malta of persoonlijk bij het eigen vsitor cente van het Hypogeum en het Nationaal Museum voor Archeologie in Valetta. Het bezoekersschema is acht dagelijkse rondleidingen vanaf negen uur en vier uur op maandag tot en met zaterdag

The Megalithic Temples

The Megalithic Temples
The Megalithic Temples

De oudste van de UNESCO-werelderfgoedlocaties in Malta en zijn eilanden zijn de megalithische tempels, waarvan wordt aangenomen dat ze de oudste vrijstaande structuren op aarde zijn. Er zijn meer en kleinere tempels, maar er zijn er zes die op de Werelderfgoedlijst staan: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Hagrat, Skorba en Tarxien. Ġgantija ligt op Gozo en de rest ligt op Malta.  Hoewel het Hypogeum op zichzelf staat, wordt het vaak opgenomen onder de paraplu van de megalithische tempels van Malta. Ze zijn allemaal open voor het publiek.

Van alles zijn er drie tempels - Ħaġar Qim, Mnajdra en Tarxien - die worden beschouwd als unieke voorbeelden van architectonische meesterwerken gezien de beperkte gereedschappen en mechanica die beschikbaar zijn voor hun bouwers, terwijl de traditie van tempelbouw op Malta wordt gedemonstreerd in de latere tempels van Ta 'Ħagrat en Skorba. De tempels die op de Werelderfgoedlijst staan dateren van 3600 tot 700 voor Christus, hoewel het door de tempelbouwvolkeren van Malta dateert uit ongeveer 5200 voor Christus.

Hoewel er slechts drie UNESCO-werelderfgoedlocaties in Malta zijn, is er een verbazingwekkende reeks architecturale wonderen op de eilanden van kleinere megalithische monumenten, sporen van de prehistorische mens (mysterieuze karrensporen), hunebedden (graf of grafkamer) uit de bronstijd, graven uit het Punische tijdperk en overblijfselen van Romeinse villa's.

Het enorme aantal en de grote ouderdom van de archeologische vindplaatsen op de Maltese archipel onderscheidt hun geschiedenis van die van andere bestemmingen in de Middellandse Zee.

Latest posts in our blog

Be the first to read what's new!

Het begin van het carnavalsseizoen op 11 november (de elfde van de elfde) wordt niet alleen in het zuiden van Nederland maar nu ook in Malta gevierd!

Of je nou in Malta op vakantie bent, je loopt hier stage of je woont in Malta. Blue grotto is één van de plekken die je gezien moet hebben. Blue grotto vind je in het zuiden van het eiland en bevind zich in het rustige gedeelte van Malta.

Ga gezellig mee met ons op de Fernandis! We gaan in de ochtend weg vanuit Sliema en zullen zowel Blue lagoon als Gozo gaan bezoeken. We worden volledig verzorgt natuurlijk met een snack in de morgen, uitgebreide lunch en nog een snack in de middag. Ook is er open bar op Wijn, bier, water en fris!

Halloween vieren ze hier in Malta bijna overal! Alle clubs zullen decoratie en Halloween themed parties hebben.